LOGO_LUPA_web

Babičina lekarna: Smrekovi vršički – sirup, pa tudi čaj!

april 9, 2018

Za nabiranje svetlozelenih smrekovih poganjkov je najboljši čas v aprilu in maju. Sirup iz smrekovih vršičkov bo še kako prišel prav ob oslabljenem imunskem sistemu jeseni.

Priprava sirupa iz smrekovih vršičkov je zelo enostavna

Zelo preprosta različica vsebuje ogromen kozarec, v katerega nalagamo sladkor in vršičke po plasteh, zaključimo s plastjo sladkorja, dobro potlačimo, dobro zapremo in damo na sonce za 40 dni. V tem času se sladkor stopi, sirup le še precedimo in damo v kozarce. V izogib belemu sladkorju lahko le-tega nadomesti med.

Za medeni sirup iz smrekovih vršičkov v kozarec pričnemo najprej nalagati plast vršičkov, nato med in tako naprej, zaključimo pa z medom. Plasti ne ostanejo tako vidne kot pri sladkorju, ker se vse hitreje prepoji. Ker pa med pri temperaturi nad 40 stopinj izgubi velik del koristnih snovi, kozarca ne postavimo neposredno na sonce, zato ta sirup pustimo stati dlje časa.

Iz smrekovih vršičkov lahko naredimo tudi čaj ali liker

Čaj iz smrekovih vršičkov se kuha malce dlje kot običajno čaji. Vršičke damo kar v hladno vodo, počakamo da zavre in potem pustimo še slabe pol urice. Za liker pa vršičke namakamo v domačem žganju dva tedna, po tem času to zmešamo z vodo in sladkorjem, ki smo ju zavreli in ohladili. Pustimo stati še dva tedna, precedimo in smrekov liker je narejen.

(Visited 130 times, 5 visits today)