LOGO_LUPA_web

9 napotkov za varno kolesarjenje

maj 30, 2017
Foto: Iztok Medja, vir: slovenia.info

Kolesarka sezona je že v polnem razmahu – po ulicah se zdi, da kolesari vse več ljudi, ne le rekreativno, temveč kot način prevoza. Kolesarjenje je prijazno zdravju in okolju, vseeno pa moramo pri vožnji s kolesom v prometu poskrbeti za varnost.

Nacionalni inštitut za zdravje je pripravil 9 koristih priporočil za varno kolesarjenje v prometu:

  1. Kolesarji moramo uporabljati kolesarske steze ali kolesarske poti, kjer teh ni, pa kolesarimo ob robu cestišča – na pravi strani.
  2. V pogojih slabše vidljivost moramo nujno uporabljati sprednjo belo luč in zadnjo rdečo luč, saj tako voznikom sporočamo, da smo tam.
  3. Priporočljiva je uporaba čelade. Ta mora bi vedno trdno pripeta ob glavi, spodnji rob pa sega približno 2 cm nad obrvi, da učinkovito zaščiti možgane. Za otroke in mladostnike do 18. leta je obvezna.
  4. Kolo mora bi tehnično brezhibno, zato vedno pred začetkom sezone preverimo njegovo stanje in odpravimo pomanjkljivosti.
  5. Tudi pri rekreativnem in gorskem kolesarjenju, ko je v ospredju bolj zabava in preživljanje prostega časa, moramo v prometu upoštevati vsa pravila in poskrbeti za brezhibnost koles.
  6. Na kolesu ni priporočljivo peljati težjih tovorov, saj tako zmanjšujemo svojo stabilnost. Za manjše kose prtljage uporabimo posebne košare, torbe ali prtljažni prostor.
  7. Otroka vozimo samo na posebnem, v ta namen homologiranem sedežu, prav tako pa mora otrok uporablja zaščitno čelado.
  8. V prometu upoštevamo prometna pravila in znake, namenjene vozilom in kolesarjem.
  9.  Na kolesarskih stezah ne vozimo v nasprotni smeri, saj s tem ogrožamo sebe in druge kolesarje; prav tako ne kolesarimo na površinah za pešce, razen če je posebej dovoljeno – v tem primeru smo pozorni na pešce.

Vir: NIJZ

(Visited 22 times, 2 visits today)