LOGO_LUPA_web

8 znakov, da ste kreativna oseba

november 4, 2017

Ko označujemo nekoga kot kreativno osebo, je naša prva misel, da ta nekdo uživa in deluje v umetnosti, literaturi ali glasbi. A biti kreativen sega v resnici dlje od te posplošitve. Kreativni ljudje so inovativni – razmišljajo izven okvirjev in vedno najdejo nove rešitve za težave.

Ste torej kreativna oseba?

  1. Požvižgate se na roke

Študija, ki jo je opravil profesor John Kounios, je pokazala, da sta izogibanje analitičnemu razmišljanju in ignoriranje rokov, dva glavna faktorja kreativnega razmišljanja in tistih „Aha!“ trenutkov. „Aha!“ momenti so zelo pomembni, saj so takšne rešitve velikokrat bolj pravilne kot analitično razmišljanje.

  1. Vaše misli tavajo

Veliko ljudi bi pomislilo, da je sanjarjenje izguba časa, a strokovnjaki pravijo, da temu ni tako. Profesor Moshe Bar, nevrolog, je izvedel študijo, kjer je odkril, da je sanjarjenje povezano z uspehom in je dokaz kreativnosti. Profesor pravi, da v primerjavi z osredotočenostjo misli na eno nalogo, sanjarjenje aktivira kup novih povezav nevronov in posledično aktivira več predelov v možganih.

  1. Ste nevrotični

Če imate občutek, da ste občasno rahlo nevrotični, nikar ne skrbite. Visoka stopnja kreativnosti je namreč močno povezana tudi z nevrotičnostjo. To naj bi bilo tako, ker predel možganov, ki je namenjen kreativnosti, deluje tudi kadar imamo preveč skrbi ali preveč razmišljamo.

  1. Se hitro zamotite

Kreativni ljudje med svojim delom težje odmislijo okoliške zvoke, kot je govorjenje ljudi, hupanje avtomobilov, itd. Imajo manjši razpon pozornosti in senzorične filtre, ki radi „puščajo“. To jim omogoča, da prejemajo ideje medtem, ko se osredotočajo na nekaj popolnoma drugega.

  1. Ste sarkastični

Ena od raziskav je pokazala, da sarkazem povzroča kreativno razmišljanje. Ljudje, ki so sarkastični, morajo razločevati med dobesednim in sarkastičnim pomenom, kar aktivira kreativno razmišljanje.

  1. Radi se pogovarjate z ljudmi, s katerimi se ne strinjate

Kot pojasnjujejo raziskovalci, se nove ideje in inovacije najlažje pojavijo z izmenjavanjem idej in situacij med ljudmi. Torej, če želite spodbuditi vašo kreativnost, se pogovarjajte z ljudmi, ki imajo drugačno mnenje od vašega. Tako boste uvideli tudi drugo perspektivo in vpogled.

  1. Svoji podzavesti pustite, da opravi svoje delo

Strokovnjaki so ugotovili, da bolj kot ljudje razmišljamo, manj kreativni postajamo. V raziskovalni nalogi so udeleženci igrali igro risanja, igro, kjer je eden od udeležencev moral narisati besedo, drugi pa jo je moral uganiti. Raziskovalci so ugotovili, da so tisti, ki so se trudili biti kreativni, bili na koncu manj uspešni, kot tisti, ki o besedi niso preveč razmišljali.

  1. Ste nočna ptica

Ljudje, ki ostajajo pokonci pozno v noč so bolj kreativni od tistih, ki v posteljo hodijo zgodaj. Nočne ptice so, v eni od raziskav, dosegle kar trikrat višji rezultat pri kreativnosti, kot drugi. Raziskovalci verjamejo, da je temu tako, ker imajo tisti, ki so dolgo pokonci, drugačen urnik – urnik izven okvirjev.

(Visited 74 times, 2 visits today)