LOGO_LUPA_web

5 lekcij o denarju za otroke

avgust 29, 2018

Marsikdo, ki ne zna z denarjem, si želi, da bi ga starši tega bolje naučili. Tukaj je pet lekcij o denarju, katere lahko naučite vašega otroka.

1. Kako varčevati?

Otroka lahko naučimo varčevanja tedaj, ko ima kaj varčevati, torej se ta lekcija prične tedaj, ko mislite, da je dovolj star, da ima mesečno žepnino. Ustvarimo 3 hranilnike – eden je namenjen varčevanju, drugi naložbam in tretji zapravljanju, otrok pa naj vsak mesec nameni del žepnine v vsakega izmed njih, zahtevajmo pa, da gre v del za zapravljanje manjši znesek.

2. Sledi denarju

Otroka naučimo, da si zapisuje o tem, kako troši svoj denar in tako sledi svojemu zapravljanju. Naučimo ga, kako prešteti denar in se z njim pogovorimo o primerjavi med rednimi in promocijskimi cenami.

3. Premišljeno zapravljanje

Otrok naj pred odhodom v trgovino ve, za kaj bo zapravil denar. Tako bo res dobil tisto, kar si želi, o čemer je dlje časa premišljeval in tako se bo uprl kompulzivnemu nakupu.

4. Kako govoriti o denarju?

Naj denar v vašem domu ne bo tabu tema. O njem se je potrebno odprto pogovarjati, naj otrok sliši, da si nečesa ne morete privoščiti ali da za nekaj hranite denar. Le tako se bo naučil pravilnega ravnanja z denarjem.

5. Učenje o kreditu

Začnite tako, da ima otrok svojo kartico za knjižnico in naj sam skrbi za to, da so obveznosti poravnane in da pravočasno vrača izposojeno gradivo. Kasneje mu dovolite, da si od vas izposodi majhne količine denarja in vztrajajte pri tem, da želite vračilo v določenem terminskem roku.

 

zapravljanje_1

To so le nekateri izmed nasvetov, povzeti po članku Trenta Hamm-ana: The Simple Dollar. Obstaja še mnogo načinov, kako otroke spoznati z denarjem, vsi pa so enotni v enem – otroku je treba v najzgodnejši fazi povedati, da denar ne pade z neba in da ga je treba prislužiti.

(Visited 181 times, 1 visits today)