LOGO_LUPA_web

Zelena zelenjava pomlajša možgane za 11 let, ugotavlja nova raziskava

februar 26, 2018

V raziskavi, ki je bila objavljena v dnevniku Neurology prejšnji teden, so ugotovili, da se ljudem, ki pojedo vsaj eno porcijo zelenolistne zelenjave na dan, počasneje peša spomin in slabi razmišljanje.

Po petih letih so imeli tisti, ki so redno jedli špinačo, solato, zelje in ostalo ‘zeleno listje’, možgane v formi kot bi bili 11 let mlajši. 

Vzorec staranja možganov se je močno razlikoval med eno in drugo skupino. Udeleženci, ki so pojedli približno 1,3 porcije zelenolistne zelenjave na dan, so se na miselnih testih odrezali precej bolje od tistih, ki niso uživali zelenjave. Pri tem so v raziskavo zajeli tudi vse ostale dejavnike, ki lahko vplivajo na kognitivne sposobnosti.

Konkreten primer

Če bi npr. primerjali 2 osebi, obe stari 75 let in podobni – z isto izobrazbo, se skupaj sprehajata, ne kadita, občsno se dobita s prijatelji na pivu. A medtem ko prva poje več kot eno skledo solate na dan, druga solate sploh ne je.

Glede na raziskavo bo v naslednjih petih letih dugi osebi spomin upešal dvakrat hitreje kot prvi. Spomin prve osebe bo pri 80ih letih enak spominu, kot ga imajo tiično 75-letniki. Spomin druge bo bolj podoben 86-letnikom. Poleg spomina raziskava predvideva, da enako velja tudi za hitrost in fleksibilnost razmišljanja.

Kaj točno torej pomladi naše možgane?

Martha Morris, avtorica raziskave, strokovnjakinja za prehrano in zdravje možgano na univerzitetno medicinskem centru v Čikagu, ugotavlja, da imajo tak vpliv na možgane hranila, ki so v zelenolistni zelenjavi. Skupaj s sodelavci je identificirala, katera hranila so to: vitamin E, folna kislina, vitamin K1, lutein in beta karoten.

“Nikoli ni prepozno. Dobri učinki zdrave hrane se začnejo takoj, pomembni pa so tudi na dolgi rok,” dodaja Morrisova.

Raziskava je pomembna tudi v boju proti demenci.

(Visited 71 times, 1 visits today)