Vse več dokazov: plastika škoduje zdravju

januar 7, 2018

 

Pomislite, kaj ste danes pojedli. Ste pili sok iz plastenke in kavo iz lončka za enkratno uporabo? Je bil za zajtrk na vaši mizi jogurt s kosmiči? Kaj pa malica, je bila pakirana v plastično posodo? Obstaja velika verjetnost, da je hrana, ki ste jo zaužili pakirana, shranjena, ogreta ali postrežena v plastiki. Na žalost se vsak dan pojavljajo novi znanstveni dokazi o tem, kako plastika škoduje zdravju.

Večina naših (plastičnih) posod za živila so narejene iz polikarbonatne plastike, ki lahko vsebuje bioaktivne kemikalije, kot so bisfenol A (BPA) in ftalati. Te umetne kemikalije lahko izhajajo iz posod ali embalaže v hrano in pijačo, še posebej ob segrevanju. Glavni razlog za zaskrbljenost je, da te kemikalije motijo delovanje hormonov.

Raziskave na živalih: plastika vpliva na reproduktivni sistem

Pri vodnih živalih, ki so pomemben kazalnik za človeške bolezni, so ugotovili, da BPA moti delovanje hormonov na različne načine: kot imitator estrogena, blokira delovanje drugih spolnih hormonov in moti delovanje ščitničnega hormona. Raziskovalci so ugotovili, da ima bifenol S (BPS), sestavina, ki je strukturno zelo podobna BPA, podobne učinke na vodne živali, vendar uporaba BPS pomeni, da lahko proizvajalci trdijo, da njihovi proizvodi ne vsebujejo BPA.

V raznih raziskavah poročajo o številnih učinkih, ki so bili opaženi. Na primer, odrasli samci podgan, ki so oralno zaužili ftalate v olju, so imeli disfunkcionalni razvoj sperme. Tudi miši in morski prašički, ki so bili hranjeni s ftalati, so imeli poškodbo mod.

Dr. Frederick Vom Saal in njegovi sodelavci so leta 2012 objavili študijo, da je DEHP, ftalat, ki ga najdemo v embalaži za živila, imel neželene učinke na razmnoževanje v do 25.000 krat nižjih odmerkih, kot so si predstavljali. Opazili so tudi deformacije reproduktivnega trakta pri moških potomcih miši, ki so bile hranjene z DEHP v olju.

Skrb vzbujajoči so tudi vplivi na človeka

Pregledi literature o vplivih kemikalij v plastiki na zdravje ljudi so pokazali povezavo med izpostavljenostjo BPA, ftalatom in drugimi dodatki iz plastike, da le ti vplivajo na plodnost, zmanjšano spolno funkcijo in kakovost sperme, oslabljeno imunsko funkcijo, sladkorno boleznijo tipa 2, bolezni srca in ožilja, ter debelost. Pri fetusih je bila izpostavljenost BPA povezana s povečanim tveganjem za spontani splav, nizko porodno težo in debelostjo pri otrocih.

Obstajajo tudi potencialni kognitivni učinki. Posebej močne so povezave med zgodnjo izpostavljenostjo BPA in spremenjenim obnašanjem ter motnjami nevro razvoja pri otrocih kot tudi povečana verjetnost kihanja in astme. Dejstvo je, da hormoni delujejo na vse dele telesa in celo majhne motnje v ključnih trenutkih razvoja imajo lahko trajne in vseživljenjske posledice.

Vsak lahko deloma omeji izpostavljenost kemikalijam v hrani

  • Jejte sveže sadje in zelenjavo, kadar je to mogoče, tako da se boste izognili plastificiranim zabojnikom.
  • Hrano in pijačo (vključno z mlekom za dojenčke) ne segrevajte v plastiki, saj segrevanje posod poveča sproščanje kemikalij v hrano. Namesto plastike uporabite steklovino.
  • Odločite se za posode iz stekla ali nerjavečega jekla za shranjevanje hrane.
  • Izogibajte se plastiki z oznakami 3 (kar pomeni, da vsebuje ftalate), 6 (stiren) in 7 (bisfenoli).

 

Toda tudi če naredite vse to, se je nemogoče popolnoma izogniti vsem tem skupinam kemikalij.

 

Vir: VOX

(Visited 86 times, 4 visits today)