LOGO_LUPA_web

Varčevanje pri sončnih očalih se ne izplača

september 9, 2019
Samo Kranjec

Izbiro neustreznih cenenih sončnih očal lahko »plačamo« z glavobolom, slabostjo in poslabšanjem vida ali nižjo koncentracijo pri vožnji.

Vse močnejša sončna svetloba zahteva tudi ustrezno zaščito oči. Sončna očala, ki jih kupimo v specializiranih prodajalnah ali pri optikih so sicer dražja, a nam zagotavljajo boljše počutje in varujejo vid.

»Očala, ki jih kupimo v nespecializiranih prodajalnah, običajno po nizkih cenah, so izdelana iz navadne plastike. Ta sicer zagotavlja osnovno UV-zaščito, vendar je pri njih vgradnja in obdelava materialov pogosto neustrezna. Pri takšnih očalih so sončne leče pogosto narobe ukrivljene v okvir, zaradi česar se lahko svetloba lomi nepravilno. To čutimo kot glavobol, slabost in poslabšanje vida. Napačno centriranje stekel pri polarizacijskih steklih, kjer je pravilno vstavljanje leč v okvir izjemnega pomena, lahko povzroči, da obe očesi istočasno sprejemata različno sliko. Na to naši možgani ne odreagirajo pravilno, zato lahko občutimo težave predvsem pri vožnji, saj nam ta pojav nevede zmanjšuje koncentracijo,« razlagajo v Morela okulistih.

Stekla sončnih očal, kupljenih v optiki, so izdelana iz kakovostnih materialov, iz polikarbonatov ali celo iz stekla in imajo običajno tudi antirefleksne nanose. Svetloba do oči namreč prihaja tudi od strani. Pri običajnih očalih se žarki od leče odbijejo neposredno v oči, antirefleksni nanosi pa te žarke odpravijo in s tem oči še dodatno varujejo.

Iz vrhunskih materialov, iz acetatov, so narejeni tudi okvirji kakovostnih sončnih očal. Ti imajo v ročkah titanovo ojačitev, zato lahko očala prilagajamo obrazu, da nas ne tiščijo in nam ne povzročajo glavobolov.

Očala se morajo prilagajati obrazu

V Morela okulistih razlagajo, da se morajo očala dobro usesti na nos. »To preverite tako, da se, ko si nadenete očala, nasmejete. Ustrezna očala so tista, ki vam jih ličnice ne privzdigujejo. Potem preverite še ročke očal. Te morajo stati ravno ob obrazu. Če se raztezajo navzven, so premajhna,« poudarjajo.

Izbira barve stekel ni le stvar okusa

Rjava ali jantarna stekla bolj poživijo barve kot sivo obarvane leče. Rumena zmanjšajo vpliv modre svetlobe bolj kot rjava in siva, sicer bolj popačijo barve, vendar zelo izostrijo vid, zato so posebej iskana med smučarji, lovci ali piloti. Zelena stekla blokirajo nekaj modre svetlobe in omogočajo dober kontrast. Rdeča stekla so dobra izbira za vodne športe in druge aktivnosti na prostem.

Stoodstotna UV zaščita

Sončna očala morajo nuditi zaščito proti ultravijoličnemu žarčenju. V Morela okulistih svetujejo, da preverite, da blokirajo 100 % UVA in UVB žarčenja. Na oznaki bi moralo pisati bodisi UV 400 bodisi 100 % UV zaščita.

Prevladujejo organska stekla

»V glavnem so sončna očala danes izdelana iz organskih stekel. Organske leče se težje zlomijo kot mineralne, če očala denimo poškoduje kamen. So tudi lažje in zato bolj udobne. Posebej kakovosten material je polikarbonatna plastika, ki se navadno uporablja pri športnih očalih. Vemo pa, da so taka očala občutljivejša na praske. Če se odločimo za polikarbonatne leče, moramo biti pozorni na to, da imajo ustrezno prevleko proti praskam,« pojasnijo v Morela okulistih.

Polarizirani filtri

Polarizacijski filtri prepuščajo svetlobo samo pod določenim kotom in tako preprečujejo prehod žarkov, ki jih zaznamo kot neprijetno bleščanje (npr. lesketajoč odsev vodne površine). Tovrstna očala so zelo uporabna pri vožnji ali ribarjenju.

Fotokromatične leče

Fotokromatična stekla avtomatično potemnijo na močnem soncu in postanejo svetlejša pri slabi osvetlitvi. Potemnitev očal traja približno pol minute, medtem ko se posvetlijo v približno petih minutah. Fotokromatična stekla so lahko homogena ali pa se prelivajo skozi steklo. Čeprav so uporabna kot zaščita pred UV-svetlobo, se moramo v različnih vrstah osvetlitve na njih navaditi. Moramo pa tudi preveriti, ali imajo UV-zaščito.

Progresivno zasenčena stekla

Gre za stekla v sončnih očalih, ki so permanentno zasenčena bodisi od zgoraj navzdol ali samo do sredine.

  • Stekla z enosmernim zasenčenjem so temna na vrhu in svetlejša v spodnjem delu in tako preprečijo bleščanje z obzorja, po drugi strani pa jasneje vidimo v spodnjem delu. Take vrste zatemnitve so uporabne za vožnjo, ker ne zatemnijo armature. Niso pa priporočljive za na sneg ali plažo.
  • Stekla z dvosmernim zasenčenjem so temna na vrhu in v spodnji polovici ter svetlejša v sredini stekla. Uporabna so pri športu, ker se svetloba odbija navzgor in navzdol (npr. pri jadranju ali smučanju), niso pa primerna za vožnjo.
  • Prodajajo se tudi ogledalu podobna stekla. Gre za metalno kovinsko prevleko na lečah sončnih očal. Zmanjšajo količino vidne svetlobe, ki vstopi v oko, vendar se moramo prepričati, ali imajo tudi UV-zaščito.

 

Sedem nasvetov za vzdrževanje sončnih očal

  • Ne puščajte jih v razgretem avtu ali neposredno na soncu, ker se s tem uničujejo zaščitni nanosi in tudi okvirji.
  • Ne čistite jih z majico, papirnatim robčkom ali puloverjem, ker drobna vlakna poškodujejo površino. Čistite jih le s krpicami iz mikrovlaken, kot ste jo prejeli ob nakupu, občasno jih sperite pod hladno vodo in očistite z nemastnim tekočim milom.
  • Ne nosite jih na glavi, če uporabljate lak za lase, ker lak ravno tako uničuje zaščitne nanose.
  • Ne odlagajte jih na trdo podlago z lečami navzdol, ker se bodo stekla opraskala in nanosi poškodovali.
  • Ne izpostavljajte jih vročemu zraku ali vroči vodi, ne nosite jih v suhi/parni kopeli ali savni niti jih ne čistite z vročo vodo, saj vse to uničuje zaščitne nanose.
  • Po nošnji jih pospravljajte v etui.
  • Občasno nesite sončna očala v optiko, kjer vam jih bomo očistili z ultrazvočnim aparatom, ki odstrani nesnago tudi tam, kjer je sami ne morete. Po potrebi vam jih bodo tudi naravnali ali zamenjali nosnike.
(Visited 30 times, 1 visits today)