LOGO_LUPA_web

Spanje za optimalni razvoj otroka

avgust 2, 2016

Spanje je eden najpomembnejših dejavnikov, ki pripomore k optimalnemu razvoju in zdravju otroka. Brez spanja enostavno ne gre in otroka je treba navaditi na redno spanje in jih po aktivnih dejavnostih brez kompromisov spraviti k počitku.

Spanje igra glavno vlogo pri zgodnjem razvoju otrokovih možganov. Dnevni cikel spanja in budnosti je notranji ritem, ki ga je treba postopoma vgraditi v cikel dneva in noči v prvih letih otrokovega življenja. Takšen cikel imenujemo ”cirkadiani ritem” in le-ta nas spremlja skozi vse življenje. Ciklus spanja in budnosti je eden ključnih elementov v telesu in možganih. Pomanjkanje spanca lahko povzroči motnje v otrokovem telesnem in kognitivnem razvoju.

In koliko spanca pravzaprav potrebujejo otroci?

Novorojenčki

Novorojenčki spijo skupaj od 10,5 do 18 ur na dan, v neenakomernem urniku, z obdobji od ene do treh ur budnega cikla. Obdobje mirovanja lahko traja nekaj minut do nekaj ur. Med spanjem so pogosto aktivni, se spoznavajo z glasovi in predmeti iz okolja in v splošnem ostajajo zelo mirni.

Dojenčki (3. meseca do 1. leta)

Po šestih mesecih starosti nočna hranjenja običajno niso več potrebna in mnogi dojenčki prespijo celo noč; V splošnem okoli 70 – 80 odstotkov dojenčkov to doseže v obdobju do prvega leta starosti. Dojenčki običajno spijo 9 – 12 ur ponoči in prek dneva počivajo v razdobju od 30 minut do 1,5 ure enkrat do štirikrat na dan (odvisno od dojenčka).

Malčki (od 1. – 3 leta)

Malčki potrebujejo približno 12 – 14 ur spanja dnevno. Ko dosežejo približno 18 mesecev starosti, se njihovi dnevni počitki zmanjšajo na enkrat dnevno v času od ene do treh ur. Pomembno je, da je ta dnevni počitek v zgodnjih popoldanskih urah, saj bi otrokov počitek v bolj pozno popoldanskih urah negativno vplival na nočni spanec.

Predšolski otroci (od 3. – 5. leta)

Predšolski otroci običajno spijo od 11 – 13 ur ponoči in večina jih po dopolnjenih petih letih ne potrebuje več dnevnega počitka/spanca. V tem obdobju imajo otroci neizmerno veliko domišljije in tako se v spanju lahko pojavijo morebitne »motnje spanca« in sicer z doživljanjem globokih sanj, ki se občasno sprevržejo v t. i. »nočne more«. Starši morajo biti v takšnih primerih pozorni na učinkovitost otrokovega spanca in mu v takšnem primeru, vsaj prek dneva, omogočiti potreben počitek.

Šoloobvezni otroci (od 5. – 12. leta)

Otroci starejši od pet let potrebujejo približno 10 ur spanja na noč. In čeprav so otroci v tem obdobju zaposleni z mnogimi aktivnostmi, poleg šole prek dneva, dnevnega spanca ne potrebujejo. V kolikor opazimo utrujenost in slabo koncentracijo pri otroku, mu moramo počitek omogočiti, saj bi ob pomanjkanju spanca kaj hitro padel otrokov imunski sistem.

Kateri pa so dejavniki, ki pripomorejo k boljšemu spancu otrok? Preberite TUKAJ.

 

 

Saška Hribar Kuhar, Fit malček

(Visited 107 times, 1 visits today)