LOGO_LUPA_web

Razvijajo revolucionarno metodo zdravljenja motnje srčnega utripa

september 9, 2019
Samo Kranjec

Prvi preskusi metode zdravljenja motnje srčnega utripa s pomočjo elektroporacije, ki jo razvijajo na Fakulteti za elektrotehniko, kažejo odlične učinke.

Laboratorij za biokibernetiko Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, ki ga vodi dr. Damijan Miklavčič, skupaj z ameriško korporacijo Medtronic razvija novo metodo ablacije srčne mišice, ki temelji na elektroporaciji (ustvarjanje por s pomočjo električne energije v celični membrani, op. a.) in je netermične narave. Medtronic je vodilno podjetje na področju biomedicinske tehnike, medicinske tehnologije, opreme in storitev na svetu.

Z ablacijo srčne mišice se pogosto zdravijo motnje srčnega ritma, pri čemer se uniči celice in zabrazgotini tkivo, ki povzroča te motnje. Obstoječe metode temeljijo na segrevanju ali zamrzovanju tkiva.
Raziskave na živalskih modelih, ki so bile opravljene, kažejo, da je ablacija srčne mišice z elektroporacijo, zaradi njene netermične narave, varnejša od obstoječih, saj se praviloma izognemo vsem poškodbam tkiv v bližini. Nova metoda omogoča uničenje celic in tkiva, ki povzroča motnje srčnega ritma, ne pa tudi drugih tkiv v bližini; stene srca in žil tako ostanejo nepoškodovane, prav tako tudi živcev, ki tečejo v bližini srčne mišice.

Damijan Miklavčič je prepričan, da lahko omenjena metoda v celoti spremeni interventne posege na srcu, a je pot do njene uporabe v vsakdanji klinični praksi še dolga.

(Visited 42 times, 1 visits today)