LOGO_LUPA_web

Pričakujejo vrhunske storitve v prijetnem okolju

september 9, 2019
Andreja Šalamun

Menedžerji so pogosto bolj izpostavljeni stresu, zaradi preobilice dela pa redkeje poiščejo zdravniško pomoč, ugotavlja Simon Vrhunec, direktor Medicinskega centra Barsos. Toda z zgodnjim odkrivanjem je mogoče kronične bolezni preprečiti, zato svetuje redne zdravniške preglede vsem, tudi menedžerjem.

»Na zdravje, dokler nam služi, pogosto pozabimo, a nemalo bolezenskih stanj bi lahko učinkovito preprečili. Tako kot naj bi enkrat na leto na pregled odpeljali avto, je treba vseskozi pregledovati tudi naše telo, zato je priporočljivo na dve leti opraviti preventivni oziroma menedžerski pregled,« pravi Simon Vrhunec. Pravi, da so menedžerji pogosto bolj izpostavljeni stresu, zaradi preobilice dela pa tudi redkeje poiščejo zdravniško pomoč. A z zgodnjim odkrivanjem je mogoče preprečiti kronične bolezni,« pravi Vrhunec in doda, da v ambulantah Medicinskega centra Barsos v enem popoldnevu, v zgolj štirih urah, menedžerja pregleda sedem zdravnikov specialistov. »Na koncu pregleda zdravnik naredi analizo vseh pregledov, torej pacient takoj dobi izvide pregledov. V enem popoldnevu se tako sreča z osmimi zdravniki,« pove sogovornik, ki menedžerske preglede priporoča vsem, ki opravljajo stresno delo, so na vodstvenih položajih in so starejši od 30 let. Enako velja tudi za vse starejše od 40 let, ne glede na njihovo delovno mesto. Čakalna doba za menedžerski pregled je v njihovih ambulantah največ nekaj dni.

Izvedejo preiskave, ki jih posameznih potrebuje

»Za storitve managerskih pregledov je vse več zanimanja, hkrati v paleto medicinskih storitev, ki jih izvajamo, v skladu s sodobnimi medicinskimi dognanji stalno dodajamo nove,« pravi Grega Zakrajšek iz Zavoda za varstvo pri delu (ZVD). Poudari, da je danes večina ljudi, ki se odločijo za menedžerske preglede v Sloveniji, ozaveščena glede tega, da lahko od pregleda pričakujejo in zahtevajo celovite in vrhunske medicinske storitve v prijetnem okolju. »Pomembno je, da izberejo ponudnika, ki pregled prilagodi posamezniku, in da vrhunski tim specialistov izvede tiste preiskave, ki so relevantne za zdravje posameznika,« opozori. Poudari, da so ključni kadri za podjetja vse bolj pomembni in da lahko njihov izostanek povzroča velike težave. »Zato odgovorna podjetja samoiniciativno vse bolj skrbijo za zdravje zaposlenih. Ljudje pa se tudi na splošno vse bolj zavedajo pomena zdravja in se ga trudijo ohranjati,« pravi Zakrajšek in doda, da stroka pozdravlja preventivne ukrepe za zdravje, saj omogočajo odkrivanje bolezni v zgodnjih stadijih, ko se jih lažje in učinkoviteje zdravi.

Za preventivne preglede vse več zanimanja

Vrhunec ugotavlja, da so v tujini preventivni pregledi že ustaljena praksa, vse pa kaže na to, da se pomena zdravega načina življenja vedno bolj zavedajo tudi Slovenci, saj se jih za ta pregled odloča vedno več. »Samo lani smo opravili več kot 45.000 pregledov, od tega je vedno večji delež tudi preventivnih pregledov. Vsako leto se njihova številka skoraj podvoji,« pravi Vrhunec.

Tudi Zakrajšek pravi, da zanimanje za menedžerske preglede raste. Lani so jih izvedli okoli tisoč. »Za razširjene oziroma menedžerske preventivne preglede pri nas se odločajo tako posamezniki, ki želijo temeljito preveriti svoje zdravje, kot podjetja, ki želijo zagotavljati dolgoročno zdravje svojih zaposlenih,« pove Zakrajšek in doda, da želijo pacientom na enem mestu nuditi vse zanje relevantne in vrhunske specialistične preglede, ki jih danes omogoča preventivna medicina. Zato ponudbo nenehno povečujejo; med drugim so lani povečali stavbo v Ljubljani za 14 ordinacij.

Prilagajajo se posamezniku

Kaj vse zajema menedžerski pregled? Kot pravi Zakrajšek, mora biti prilagojen posamezniku, pri večini pa opravijo naslednje preglede in preiskave: pregled pri specialistu medicine dela, prometa in športa (pooblaščeni zdravnik, ki je tudi opravil oceno tveganja) s poudarkom na delovni anamnezi, antropometrija z izračunanim indeksom prehranjenosti, celovita laboratorijska diagnostika – predvsem tudi usmerjeno v ugotavljanje dejavnikov tveganja obolenj srčno-žilnega sistema (tudi tipizacija lipidov), EKG, spirometrija, obremenitveno testiranje srčno-žilnega sistema, poglobljeno preiskavo vidnih funkcij, po potrebi preiskava sluha in posvet z psihologom ali psihiatrom. Glede na ugotovljene indikacije lahko opravijo še razširjeni specialistični pregledi pri vrhunskih specialistih gastroenterologije, kardiologije, pulmologije, dermatologije, urologije, pregled pri tirologu, različni ultrazvoki, pregled zdravja živčnega sistema, pregled pri ortopedu, psihiatru, oftalmologu, posvet pri nutricionistu, določitev kostne gostote ter pregledi za ženske in pregledi za moške.

Cena osnovnega managerskega preventivnega pregleda pri njih je okoli 300 evrov in se spreminja glede na potrebni obseg preiskav.

 

Celoten članek je objavljen v reviji Eko dežele Zdravje in preventiva 2019. 

(Visited 21 times, 1 visits today)