LOGO_LUPA_web

Poškodbe pri športu začnite zdraviti čim prej

september 9, 2019
Samo Mikl, fizioterapevt

Poletni športi prinašajo specifične poškodbe, pomembno pa je, da jih ne podcenjujemo in jih začnemo zdraviti čim prej ter poškodovano tkivo povsem pozdravimo.

Pogostost športnih poškodb pri rekreativcih je v veliki meri povezana z aktualnostjo športnih zvrsti. V poletnem času, ko več tečemo, kolesarimo, hodimo v gore in se udeležujemo športov z žogo, je večja pojavnost poškodb, ki so tipične glede na športno zvrst in po navadi prizadenejo mišice, tetive, kosti in ligamente najbolj obremenjenih sklepov. Najpogosteje poškodovani sklepi so tako gleženj, koleno, ramenski sklep in zapestje.

Kako lahko športna fizioterapija pomaga pri preventivi in pri rehabilitaciji športnih poškodb? Odvisno od vrste in mehanizma nastanka poškodbe fizioterapevti izberemo primerne tehnike, ki lahko zajemajo manualno terapijo, elektroterapijo, korekcijske vaje in oblikujemo načrt rehabilitacije. Pred začetkom terapij pacienta izobrazimo o pomenu aktivnega sodelovanja pri terapiji in ga vzpodbudimo k aktivnemu načinu življenja. Delamo ga odpornejšega na obremenitve in razbijamo dogme in strah pred gibanjem, ki si jih je morebiti ustvaril zaradi napačnih predstav ali pomanjkanja znanja.

Aktiven počitek je ključ do uspeha

V zgodnji fazi po poškodbi je pomemben kratkotrajen počitek, s katerim zagotovimo celjenje poškodovane strukture. Toda kljub poškodbi mora pacient izvajati vaje, s katerimi bo izključil obremenitev poškodovanih struktur. Razteznim vajam se je v akutni fazi bolje izogniti, je pa v tem času smiseln obisk pri fizioterapevtu. Ta bo pacienta poučil o pravilnem ravnanju, hkrati pa bo uporabil še druge modalitete zdravljenja, med drugim manualno terapijo in elektroterapijo, s katerimi bo pospešil proces celjenja.

Zaščita je včasih nujna

Uporaba poškodovanega segmenta predstavlja enega od večjih izzivov pri opravljanju vsakodnevnih obveznosti. Poškodbo po navadi spremljata bolečina in oteklina, ki sta zaščitna mehanizma in odgovor telesa na poškodbo. Da omogočimo normalen proces celjenja, je v akutni fazi smiselna uporaba opornice, vendar le za kratek čas. Na ta način bomo kljub opravljanju vsakodnevnih aktivnostih omogočili normalno celjenje tkiva.

Praktični nasveti

Pri akutnih poškodbah:
Led, kompresija in elevacija poškodovanega uda so prvi koraki za oskrbo ligamentarne ali kakršne koli druge poškodbe. Poškodovan segment je treba primerno zaščititi in čimprej poiskati pomoč pri strokovnjaku (zdravniku ali fizioterapevtu), ki bo poskrbel za povrnitev gibljivosti, moči, biomehanike in zagotovil normalno funkcijo z uporabo optimalnega obremenjevanja tkiva.

Pri degenerativnih spremembah:
Če imate težave z »obrabo« sklepov, še ne pomeni, da se morate gibanju povsem odreči. S fizioterapevtom lahko najdeta način, kako zaščititi težaven sklep z opornico ali bandažo in s primernimi vajami okrepita mišice do te mere, da bo izvedba specifičnih gibov optimalna.

Pri nepravilnih gibalnih vzorcih:
Vsak šport od človeškega telesa zahteva določene napore, zato je pomembno, da telo primerno okrepimo. Pri rekreativnih športnikih je nemalokrat opaziti nepravilne gibalne vzorce, kar lahko predstavlja tveganje za poškodbe. Če ste na začetku športne poti, vam vsekakor svetujemo obisk pri specialistu za gibanje, ki bo napačne gibalne vzorce prepoznal in jih s korekcijskimi vajami optimiziral.

(Visited 23 times, 1 visits today)