LOGO_LUPA_web

Poletne aktivnosti, s katerimi boste ‘pokurili’ največ kalorij

maj 19, 2018

Ko posije sonce, se radi odpravimo v naravo, kjer se lahko zabavamo z različnimi aktivnostmi. Prav priročno pa nam aktivnosti poleg zabave nudijo tudi odlično telovadbo za naše telo. Strokovnjaki so tokrat razkrili, katere aktivnosti so tiste, s katerimi pokurimo največ kalorij.

Plezanje

Povprečna ženska, srednjih let naj bi pri plezanju v eni uri porabila kar 790 kalorij. Gravitacija, ki deluje pri plezanju nas spodbudi, da uporabljamo kar nekaj mišic v telesu. Glavna skupina mišic, ki jih uporabljamo se imenuje latissimus dorsi in je najširša mišica na hrbtu. Poleg tega pri plezanju uporabljamo tudi bicepse, mišice v podlakti in mečih.

Sprehod ali tek po plaži

Po podatkih raziskovalcev naj bi s hojo ali tekom po pesku pokurili skoraj dvakrat več kalorij kot pri kompaktnih površinah, kot je beton. Pri hoji 6 km/h po betonu bi v eni uri porabili 328 kalorij, medtem, ko bi pri enaki hitrosti hoje po pesku v eni uri porabili 590 kalorij.

tek-po-plazi

Kolesarjenje

Odlična poletna aktivnost, ki se je lahko loti cela družina. Ta vadba bo aktivirala mišice spodnjega dela telesa – sprednje in zadnje stegenske mišice, meča in ritne mišice. V uri kolesarjenja s hitrostjo 22 – 23 km/h boste pokurili 554 kalorij.

Veslanje s kanujem

Zaradi sile, ki deluje navzdol na veslo, pri veslanju dela predvsem zgornji del telesa. Z njim aktiviramo mišice hrbta, jedra in ramen. Z veslanjem 3 km/h v eni uri porabimo 286 kalorij.

voznja-s-kanuji

Metanje frizbija

S prijatelji se odpravite na druženje na bližnji travnik in metanje frizbija. Z njim boste pri teku aktivirali stegenske, ritne, stranske trebušne mišice in meča, ob metanju pa še mišice v zapestju, bicepse, tricepse, deltoidne mišice in mišice v hrbtu. V eni uri boste pokurili 540 kalorij.

Jahanje

Največji izziv za telo pri jahanju je, da vas drži stabilno v sedlu. To pomeni, da mora jahač popolnoma vklopiti svoje mišice jedra in bokov. Poleg tega pa pri jahanju uporabljate tudi stranske trebušne mišice, zadnje stegenske in ritne mišice. V uri jahanja tako pokurite slabih 200 kalorij.

Potapljanje

Ob potapljanju v hladnejši vodi mora vaše telo močno delati, da vas ne zebe. Dodajte temu še plavanje in seštejte kalorije. V eni uri jih porabite kar 4000.

potapljanje

Supanje

Če iščete vadbo, za vaše jedro je supanje dober začetek. Veslanje v stoje vključuje vaše stranske, spodnje in zgornje trebušne mišice, ki držijo vaše ravnotežje. Mišice v rokah, prsih in hrbtu pa delujejo med tem, ko veslate. V uri supanja lahko porabite več kot 400 kalorij.

Pohodništvo

Poraba kalorij pri pohodništvu je odvisna od intenzivnosti pohoda in naklona, a povprečen pohodnik naj bi s hojo v hrib in nazaj navzdol pokuril 378 kalorij na uro. Pri tem telo uporablja spodnje mišice – ritne, stegenske, meča in tudi trebušne mišice.

Plavanje

Če plavate z zmerno hitrostjo, lahko pokurite približno 386 kalorij na uro. Pri plavanju boste uporabljali pretežno mišice prsnega koša, rok, jedra in zgornjega dela nog.

plavanje

(Visited 63 times, 1 visits today)