Ne le oljčno olje – za zdravje tudi oljčni listi!

oktober 9, 2019

Ekstrakt iz listov oljk naj bi imel kar nekaj koristi za zdravje, med drugim zniževanje holesterola in krvnega tlaka. V Mediteranski regiji so listi oljk del tradicionalne medicine. 

Listi oljk vsebujejo nekatere ključne polifenole, kot sta oleacein in oleuropein. Polifenoli v rastlinah glede na razsikave pomagajo ščititi telo pred boleznimi, kot so srčna in rakava obolenja. Oleuropein naj bi pomagal preprečevati pridobivanje teže – v raziskavi leta 2016 so to dokazali na podganah, leta 2014 pa na miših. Prav tako naj bi ekstrakt iz listov oljke zniževal holesterol. Oboje pa še ni dokazano pri ljudeh.

Znižanje krvnega pritiska

Leta 2008 pa so že opravili raziskavo na ljudeh, vezano na previsok krvni tlak, ki je pokazala izboljšanje ne le pritiska, temveč tudi LDL holesterola. Leta 2011 so na ljudeh s prvo stopnjo hipertenzije naredili primerjalno razsikavo: nekateri so 2x na dan jemali 500 miligramov ekstrakta listov olj, drugi pa kaptopril, zdravilo za zniževanje pritiska. Po 8 tednih je bilo znižanje krvnega tlaka pri obeh skupinah občutno nižje. Zaključili so, da je ekstrakt listov oljke enako učinkovit kot kaptopril.

Predlani so naredilinovo raziskavo, v kateri so je ena skupina jemala ekstrakt listov oljke, z vsebnostjo 136 mg oleuropeina, druga pa placebo. Po 6 tednih je imela prva skupina močno nižji krvni tlak kot druga.

Nekatere raziskave so pokazale tudi učinkovitost pri povečanju občutljivosti na inzulin, kar je pomembno za vse, ki imajo diabetes tip 2. Pri sladkorni bolezni tip 2 je namreč pomembno, da znižamo inzulinsko rezistenco.

Kako uživati liste oljk?

Ekstrakt je na voljo v obliki kapsu, tablet, čajev… Glede doziranja ekstrakta ni nobenih uradnih smernic, a v raziskavah so ga ljudje večinoma jemali 500 do 1000mg na dan, včasih v razdeljenih odmerkih. Velja upoštevati navodila na izdelku in predhoden posvet z zdravnikom!

Ker ekstrakt ni umeščen med prehranska dopolnila, tudi ni veliko podatkov o doziranju, varnosti in možnih stranskih učinkih. Ena raziskava omenja mišično nelagodje in glavobol. Potencialno nevarnost pa predstavlja tudi kombiniranje z drugimi zdravili, sploh s tistimi za zniževanje krvnega tlaka. Kdor jih jemlje, se naj obvezno posvetuje z zdravnikom preden se posluži “naravnih pripravkov”.

Vir: medicalnewstoday

(Visited 147 times, 3 visits today)