Japonska skrivnost za dolgo in srečno življenje?

september 30, 2017

Kaj je razlog, da zjutraj vstanemo? Včasih si že zaradi tega vprašanja želimo samo nazaj v posteljo. Če je tako, nam lahko pomaga japonski koncept ‘ikigai’. Ikigai izhaja iz dežele, ki ima eno od najstarejših populacij, a ideja je vse bolj popularna tudi drugod po svetu – kot način daljšega in boljšega življenja.

Kaj je ikigai?

Točnega prevoda japonske besede seveda ni, je pa ikigai sestavljanka japonskih besed ‘ikiru’, ki pomeni živeti, in ‘kai’, ki pomeni realizacija tega, kar upamo. Skupaj predstavljata koncept ‘razloga za življenje’ oz. tega, da v življenju najdemo smisel.

Da najdemo razlog oz. smisel, strokovnjaki priporočajo, da začnemo s 4 vprašanji:

  1. Kaj imate radi?
  2. V čem ste dobri?
  3. Kaj svet potrebuje od vas?
  4. S čim lahko zaslužite?

Ikigai gafično opisujejo kot presek vseh štirih odgovorov. Iskanje odgovorov in ravnovesja med temi štirimi področji je lahko pot do ‘ikigai’ za zahodni svet, ki si želi hitre interpretacije starodavne filozofije. Na Japonskem pa je ikigai počasen proces, ki največkrat nima nobene zveze z delom in prihodki. V študiji leta 2010, v kateri so zajeli 2000 Japonk in Japoncev, je le 31 % udeležencev navedlo delo kot njihov ikigai.

Gordon Matthews, profesor antropologije na Univerzi v Hong Kongu, je za Telegraph npr. povedal, da je razumevanje ikigaia največrat povezano z občutkom pripadnosti (celoti, skupini, vlogi) in samorealizacije.  Profesor pravi, da ikigai vodi k boljšemu življenju, ker imamo nekaj, za kar živimo, opozarja pa, da naj ne bi gleadli na ikigai kot na način življenja: “Ikigai ni nekaj velikega in posebnega, je nekaj naravnega, običajnega.”

100-letniki z Okinawe

Okinawa je samoten otok jugozahodno od Japonske, znan po tem, da ima nenavadno veliko prebivalcev, ki so stari sto let in več. Velikokrat se otok navaja kot primer ikigaia. Strokovnjaki tega in podobnih otoških fenomenov pravijo, da ikigai tu preveva vsakdan prebivalcev. V kombinaciji z zdravo prehrano in podporno mrežo skupnosti oz. prijateljev, ikigai pomaga otočanom, da živijo dlje, ker jim daje smisel.  Toda, ni dovolj, da vemo, kaj je naš ikigai – prebivalci Okinawe svoj smisel prenašajo tudi v akcijo.

grandfather-2391461_640

 

Vir: WEforum

 

(Visited 161 times, 6 visits today)