LOGO_LUPA_web

Čas je za celostno ureditev alkoholne politike v Sloveniji

november 14, 2019

O problematiki alkohola, škodi in tudi stroških, ki jih le-ta povzroča na različnih področjih našega življenja, se veliko govori in piše. Pa vendar premalo o vplivu in škodi, ki jo alkohol povzroča našim otrokom in mladini.

Po poročilih Svetovne zdravstvene organizacije zaradi vzrokov, povezanih z alkoholom, na leto po svetu umre 320.000 mladih med 15. in 29. letom. Med svetovnimi regijami ima najvišjo porabo alkohola Evropa. Med evropskimi državami pa smo med prvimi ravno mi – Slovenci.

Na podlagi podatkov raziskav v Sloveniji je več kot 6 od 10 sedmošolcev najpogosteje prvič v stiku z alkoholom ravno doma. Ne v šoli ali v družbi prijateljev. Strah vzbujajoč je podatek, da kar 85 % slovenskih 15-letnikov pije alkoholne pijače. Skoraj polovica otrok, ki začne piti v osnovnošolskih letih, od njega postane zasvojena.

Vpliv alkohola na razvoj mladega človeka

Največja težava pitja v kritičnem obdobju mladostništva je, da se zasvojenost v tem obdobju razvije že po enem letu in da ima zaradi škodljivega vpliva na razvijajoče se telo in razvoj možganov lahko posledice, ki trajajo vse življenje. To lahko pomeni zmanjšane miselne funkcije, slabši spomin in sposobnost učenja, večjo verjetnost nastanka zasvojenosti in slabše medosebne ter družinske odnose. Pitje alkohola pri mladostnikih je povezano tudi s samomorilnostjo in depresijo, nasiljem, bolj tveganim spolnim in splošnim vedenjem, poškodbami drugih ter nenamernimi samopoškodbami.

Projekt Ker alkohol ni mleko

Veliko organizacij in posameznikov se v Sloveniji na dnevni ravni ukvarja s problematiko alkohola med mladostniki. Med njimi so tudi Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, Inštitut Utrip, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija ter Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo. V želji po skupnem doseganju zavedanja in sprememb je nastal projekt Ker alkohol ni mleko. Namen projekta ni moraliziranje in kritiziranje pivcev alkohola, temveč doseči zavedanje, kako velik vpliv imajo različni dejavniki na pivske navade naše mladine in da smo vsi odgovorni za preprečevanje in zmanjševanje škode zaradi alkohola, začenši z nami samimi.

Če ste tudi vi mnenja, da lahko na področju problematike alkohola pri mladih še veliko naredimo in se strinjate, da lahko k temu prispeva prav vsak izmed nas, podprite projekt s svojim glasom, na spletni strani Ker alkohol ni mleko.

Vir: Ker alkohol ni mleko

(Visited 35 times, 2 visits today)