Balzami za ustnice – kako izbrati zdravega?

november 29, 2017

Balzami za ustnice spadajo med najbolj razširjene kozmetične izdelke, uporabljajo jih tudi otroci. Sploh v zimskem času si težko predstavljamo iti ven brez zaščite ustnic. A tudi tu velja kot opozarja ZPS, da moramo pozorno prebrati sestavine.

Na testu so potrošniške organizacije, kot poroča Zveza potrošnikov Slovenije, postavile pod drobnogled več kot 50 balzamov za ustnice, 18 jih lahko kupimo tudi v Sloveniji, da bi ugotovili, ali vsebujejo neželene sestavine.

9 od 18 izdelkov oporečnih

“Kar polovica izmed v Sloveniji dostopnih balzamov za ustnice je vsebovala nezaželene sestavine. Za 9 izdelkov, ki mineralnih olj ne vsebujejo, smo odšteli med 1,14 in 10,95 evra,” navaja ZPS test, ki je ponovno pokazal, da niti višja cena, uveljavljeno ime proizvajalca niti navedbe proizvajalcev niso pokazatelji bolj ali manj kakovostnega oz. varnega izdelka.

NAMIG: Balzam za ustnice si lahko naredite tudi sami doma
>> Recept za domači medeni balzam za ustnice

“Glavni del testa je bil preizkus vsebnosti mineralnih olj, konkretno MOSH in MOAH, za katere sumijo, da škodujejo zdravju. Pri izdelkih, ki so ta del testa dobro opravili, torej MOSH in MOAH niso vsebovali, smo nato ugotavljali, kako učinkovito vlažijo ustnice – čeprav, kot smo že omenili, to ni glavni cilj balzamov. Vsak izdelek je nato preizkusilo 30 uporabnic, ki so podale mnenje o uporabi, občutku na ustnicah, priročnosti embalaže, strokovnjaki pa so ocenili, ali so oznake skladne z predpisi, čitljive in razumljive,” je predstavila način testiranja Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Poudarila je še, da ob redni uporabi balzama na leto, po ocenah Znanstvenega komiteja za varstvo potrošnikov pri Evropski komisiji, zaužijemo približno 20 g balzama.

6 nasvetov ZPS ob nakupu balzama za ustnice

Nasvet ZPS: Ko kupujete balzam za ustnice:

  1. Preberite seznam INCI, najbolje je, če izdelek vsebuje rastlinska olja. Sestavine, ki so lahko kritične: cera microcistallina/microcistallina wax, ceresin, mineral oil, ozokerite, paraffin, paraffinum liquidum, petrolatum, hydrogenated polyisobutene, polyethylene, polybutene.
  2. Izberite balzam v tulcu. To je najbolj higienska izvedba. Izdelke v lončku moramo nanašati z rokami, kar s higienskega vidika ni najbolje. Balzami, ki jih iztisnemo iz tube, so bolj tekoči, kar pomeni, da vsebujejo več vode, to pa lahko poslabša higiensko neoporečnost izdelka.
  3. Kot je pokazal naš test, balzami, ki jih lahko kupite samo v lekarni, niso bolj varni ali boljše kakovosti kot tisti, ki jih lahko kupite v drogerijah ali supermarketih.
  4. Zaščitni faktor: dobrodošel za uporabo na morju, pohodništvu ali smučanju. Preverite, kakšen zaščitni faktor vsebuje balzam. Če je na seznamu sestavin Ethylhexyl methoxycinnamate, raje izberite drugega.
  5. Propyl in Buthylparaben v kozmetični industriji uporabljajo kot konzervansa. Uvrščata se med hormonske motilce.
  6. Parfumi in dišave: v kozmetičnih izdelkih so le zato, da so izdelki vabljivejši, a so pogosti povzročitelj alergij. Na seznamu 26 najbolj alergenih kemikalij, ki jih morajo proizvajalci posebej navesti (ne zadostuje samo navedba »parfum«), so linalool, limonene, geraniol, citronellol, ki so pogosto tudi v balzamih za ustnice.

Vir: ZPS

(Visited 127 times, 1 visits today)