Babice in dedki, ki pazijo na vnuke, živijo dlje

april 19, 2019
bryandilts / Pixabay.com

Veliko ljudi ima na stare starše lep spomin. Toplina, prijaznost in topel objem, ko ga drugje morda ni bilo. Druženje z vnuki pa blagodejno vpliva tudi na babice in dedke, ne samo na otroke.

Raziskava je pokazala, da imajo babice in dedki, ki so aktivno vključeni v življenje svojih vnukov, se z njimi družijo in jih čuvajo, kar 37 % manjše možnosti za umrljivost, v primerjavi z njihovimi ‘vrstniki’, ki vnukov nimajo ali pa se z njimi ne ukvarjajo.

Raziskava je zajela več kot 500 ljudi, starih nad 70 let. Udeležence so kar 19 let vsaki dve leti povabili na razgovor in teste. 50 % tistih, ki so se ukvarjali s svojimi vnuki, je bilo deset let po pričetku raziskave še živih. 50 % tistih, ki niso imeli interakcije z vnuki, pa je umrlo pet let po pričetku raziskave.

”Raziskava kaže pozitivno povezavo med skrbjo za vnuke in dolgim življenjem, o tem, zakaj je tako, pa trenutno lahko samo ugibamo,” je dejal dr. David Coall, eden od raziskovalcev.

Druženje vnukov in starih staršev pa ima obojestransko korist. Raziskava z oxfordske univerze je pokazala, da ima otroci, ki se aktivno družijo s starimi starši, manj čustvenih in vedenjskih težav.

(Visited 985 times, 1 visits today)