LOGO_LUPA_web

8 zdravih jutranjih navad za uspešen začetek dneva

december 1, 2016

Po jutru se dan pozna, zato predstavljamo 8 nezahtevnih jutranjih navad, ki bodo zbudile telo in um ter nas pripravile na uspešen dan.

 1. Pretegnimo se!
  Zjutraj je pametno, da se zgledujemo po mačkah. Tudi v spanju si namreč lahko ‘zategnemo’ mišice, zato jih z raztezanjem zjutraj sprostimo. Hkrati pospešimo cirkulacijo ter zmanjšamo stres in napetost. Začnemo z vratom in rameni in nadaljujemo do meč.
 2. Zbudimo se pravočasno!
  Vsi poznamo funkcijo ‘snooze’ na budilki. “Še 10 minut” pa nam po mnenju strokovnjakov ne dela nobene koristi, temveč lahko na dolgi rok vodi v več stresa in nemira. Še posebej, če po dodatnih nekaj 10 minutah hitimo, da jih nadoknadimo. Budilko si nastavimo pravočasno in takrat tudi vstanemo.
 3. Nastavimo si svojo notranjo uro!
  Naša notranja ura je povezana s tem, da spimo vsak dan približno enako dolgo, hodimo spat ob isti uri in ob isti uri tudi vstajamo. Da zvečer lažje zaspimo, skrbi hormon melatonin, ki ga lahko zmoti svetloba, še posebej modra svetloba računalniških in telefonskih zaslonov. Poskrbimo torej za temo zvečer in za svetlobo zjutraj.
 4. Popijmo kozarec vode z limono!
  Voda z limono na tešče zbudi naš prebavni sistem, pomaga prečistiti telo in uravnovesi pH, tako da zmanjša kislost, kar pomaga ohranjati zdravje.
 5. Telovadimo!
  Fizična aktivnost, pa če tudi 5 minutna, bo zjutraj močno dvignila našo energijo. Pospešen utrip srca nas bo zbudil, pa še koža bo zasijala. Če se zjutraj ne moremo pripraviti k trebušnjakom ali dvigovanju uteži, lahko vadimo jogo. Na spletu najdemo kup različnih jutranjih vadb.
 6. Berimo v postelji!
  Vsi strokovnjaki opozarjajo, da v postelji ni dobro brati novic na telefonu ali tablici – vendar to velja za čas pred spanjem. Zjutraj bomo z branjem novic in elektronske pošte zbudili možgane.
 7. Pojejmo hranilen zajtrk!
  Če bomo zaužili živila z vitaminom C in železom, bomo imeli že zjutraj dovolj energije za cel dan. Pomanjkanje železa nas namreč lahko naredi utrujene, razdražljive, slabotne. Seveda pa je pomembno, da dobimo čim več zdravih snovi, saj se po zajtrku resnično pozna cel dan. Če bomo npr. zjutraj pojedli obrok, poln enostavnih sladkorjev, bomo hitro čutili dvig sladkorja in energije, kmalu za tem pa močno občutili tudi padec sladkorja – in energije. Jajca, zelena listnata zelenjava, fižol, arašidovo maslo, pomaranče, banane … je nekaj živil, ki jih lahko enostavno vključimo na jedilnik za dvig energije.
 8. Meditirajmo!
  Z meditacijo se bomo znebili kaosa v glavi, kjer se nam podi nešteto misli o tem, kaj vse moramo postoriti ta dan. Če hočemo vse obveznosti učinkovito opraviti, si lahko s 5 minutno meditacijo zbristimo misli. Kako se spraviti k meditiranju? Preprosto, poiščemo miren kotiček, se usedemo, lahko ob tem predvajamo kakšno sproščujočo glasbo, in se osredotočimo samo na dihanje.

 

Vir: http://theheartysoul.com

(Visited 58 times, 1 visits today)