LOGO_LUPA_web

8 mitov o sladkorju, ki jim ne smemo verjeti

september 28, 2017

Videli smo že mnogo zaskrbljujočih dokumentarnih oddaj, poslušali marsikatero predavanje o zdravi prehrani in vsi vidimo, kako številka debelosti raste z alarmno hitrostjo. Sladkor je naš sovražnik, kajne?

Medtem, ko je prehrana s preveč sladkorja res povezana z debelostjo in številnimi srčnimi boleznimi, pa še vedno obstaja nekaj mitov, ki niso tako resnični. Konec koncev je sladkor nekaj, kar naše telo potrebuje za delovanje. „Vsi potrebujemo sladkor. To je eden od osnovnih gradnikov našega telesa,“ je povedala dr. Jennifer Haythe, kardiologinja v bolnišnici Columbia Presbyterian v New Yorku.

MIT: Nekatere vrste sladkorja so za telo boljše kot druge.

DEJSTVO: Vsi sladkorji imajo enak učinek na telo.

„Ideja, da obstajajo različne vrste sladkorja, je v resnici mit,“ pravi Jennifer. „Rjavi sladkor, beli sladkor, med … vsi se na koncu razčlenijo v isto stvar – glukozo. Vse oblike sladkorja so ogljikovi hidrati, ki jih telo uporabi kot glukozo.“

MIT: Sladkor pri otrocih povzroča hiperaktivnost.

DEJSTVO: Zadetost od sladkorja v resnici ne obstaja.

„Ideja, da sladkor povzroča hiperaktivnost pri otrocih, je eden največjih mitov,“ pravi Jennifer. „Različne znanstvene študije so dokazale, da neposredna povezava med sladkorjem in hiperaktivnostjo v resnici ne obstaja.“

Donuts

MIT: Sladkor te zasvoji kot trda droga.

DEJSTVO: Ni prepričljivih dokazov, ki bi potrdili, da sladkor lahko zasvoji.

„Nikjer ne najdemo dokazov o tem, da bi sladkor deloval kot trda droga. Sladkor ne ‘zadane’ in ni nobenega prepričljivega dokaza, ki bi dokazal nasprotno.“

O tem mitu obstaja več nasprotujočih študij. Francoska študija, objavljena leta 2013, povezuje željo po sladkem z določenim delom v naših možganih, ki ga enako spodbudijo tudi trde droge. Študija je tako zaključila, da je sladkor zasvojljiv še bolj kot kokain.

Toda drugi zdravniki in raziskovalci, ki so te ugotovitve preučili, se z njimi ne strinjajo. Vedenje, podobno odvisnosti, so namreč opazili le pri glodavcih, ki so sladkor jedli vsak dan ob določenem času. Ko so glodavci jedli sladkor, kadar so ga želeli sami – kot ljudje – so znaki zasvojenosti povsem izginili.

MIT: Prehrana s preveč sladkorja povzroči sladkorno bolezen.

DEJSTVO: Oba tipa sladkorne bolezni povzroča mešanica genetike in okoljskih dejavnikov. Sladkorne bolezni ne more neposredno povzročiti le sladka prehrana.

„Sladkor ne povzroča sladkorne bolezni, to je bolj zapleten problem, ki vključuje našo trebušno slinavko in metabolizem,“ pravi Jennifer. „Ob sladkorni bolezni telo ne proizvaja dovolj insulina. Insulin pa pomaga, da se glukoza absorbira v krvni obtok in jetra kot uporabna energija.“

Če imate prekomerno telesno težo ali debelost, je bolj verjetno, da boste razvili sladkorno bolezen, saj lahko dodatna maščoba vodi do insulinske rezistence. Zaradi tega je prehrambeni vnos sladkorja posreden in ne neposreden vzrok sladkorne bolezni tipa 2.

lump-sugar-548647_web2MIT: Umetna sladila so bolj zdrava kot navadni sladkor.

DEJSTVO: Nekatera sladila so prav tako škodljiva, kot sladkor.

Čeprav imajo umetna sladila, kot so stevia, truvia in aspartam, manj kalorij, raziskave kažejo, da so ljudje, ki pijejo pijače z umetnimi sladili, bolj nagnjeni k debelosti. Študija, objavljena v Nacionalni medicinski knjižnici, je pokazala, da je saharin – umetno sladilo – bolj zasvojljiv od kokaina. Druga študija ameriškega združenja za sladkorno bolezen je pokazala, da imajo ljudje, ki pijejo dietne pijače kar 67 odstotkov večjo verjetnost, da razvijejo sladkorno bolezen kot ljudje, ki pijejo ne-dietetične pijače.

MIT: Sladkor povzroča karies in luknje v zobeh.

DEJSTVO: Luknje v zobeh dejansko povzročajo kisline, ki poškodujejo zobno sklenino.

„Sladkor ni vzrok za razpadanje zoba. Za to je kriva kislina,“ je povedal Mark Burhenne za spletno skupnosti ‘Vprašaj zobozdravnika’. „Najbolj škodljiva hrana za naše zobe so v resnici krekerji in kruh, ne sladkarije. Ko nekaj pojemo, hrano dobijo tudi bakterije v naših ustih. Ko se te najejo, začnejo izločati kislino in ta poškoduje našo zobno sklenino in povzroča karies ter luknje.“

MIT: Iz prehrane moramo izločiti vse sladkorje.

DEJSTVO: Ljudje potrebujemo glukozo za preživetje.

Seveda, preveč sladkorja povzroča težave, kot so pridobivanje telesne teže in dolgoročne zdravstvene težave. Toda glukoza je bistvenega pomena za naše telo.

„Ta mit, da je sladkor po naravi slab res ne drži,“ pravi dr. Haythe. „Vsi potrebujemo sladkor, to je osnovni gradnik, ki poganja naše telo. Je nujen za preživetje. In izločitev vseh sladkorjev iz naše prehrane je skoraj nemogoče. Sadje, krompir in druga škrobna živila imajo visok glikemični indeks in prav vse bi morali izločiti iz naše prehrane, da bi zmanjšali vnos sladkorjev na skoraj nič.“

MIT: Sladkor je temelj vseh zdravstvenih težav.

DEJSTVO: Sladkor je zelo redko edini razlog za debelost in bolezni srca.

Nobenega dvoma ni, da sladkor prispeva k debelosti. A vendar le to ni edina stvar, na katero moramo paziti, če želimo živeti zdravo. „Sladkorna živila imajo veliko kalorij in so običajno močno obdelana. To je povsem preprosto – če jeste veliko kalorij, pridobivate na teži in živite nezdravo,“ je še zaključila dr. Jennifer Haythe.

Vir: Business Insider

(Visited 103 times, 1 visits today)