LOGO_LUPA_web

Koristne žuželke na našem vrtu

junij 16, 2015

Vrtnarjenje brez uporabe pesticidov in umetnih gnojil je edino sprejemljivo vrtnarjenje. Zakaj bi uživali hrano, ki je polna ostankov pesticidov, ki delujejo kot hormonski motilci in povzročajo velike zdravstvene težave?

Z uporabo pesticidov smo uničili ne samo škodljive organizme, ampak tudi koristne. Saj veste, kako je v naravi – tam ima vsaka živalca svojega sovražnika, in če se kakšen preveč razmnoži, narava sama poskrbi, da se ravnotežje ponovno vzpostavi. Tudi na našem vrtu si želimo imeti čim več naravnih sovražnikov škodljivcev.

Dobrodošle, pikapolonice vseh barv in oblik

Pikapolonice se hranijo z listnimi ušmi in pršicami prelkami, celo nadležnega kaparja se lotijo. Za rumene  pikapolonice pa velja, da uničujejo tudi glivice pepelaste plesni.

Pikapolonico na vrt privabimo tako, da prvih spomladanskih napadov uši ne uničujemo s škropivi, niti s tistimi naravnimi. Dovolj bo, če jih odstranimo s prsti ali z močnim curkom vode. Tako bo na rastlinah še zmeraj ostalo nekaj uši, ki bodo hrana za prve pikapolonice. Pikapolonica bo namreč jajčeca legla samo v bližino uši.

Odrasle pikapolonice se rade zadržujejo na divjih rastlinah, kot so koprive, rman, zlata rozga, pelin in kamilice, zato ne bo odveč, če raste na vrtu tudi kakšna od teh rastlin. Med okrasnimi rastlinami pa imajo najraje vrtnice in slak. Poskrbite, da bo na vrtu čim več lesenega materiala, torej opore za rastline, ograje, vrtno pohištvo, kompostnik – v lesu bodo namreč pikapolonice našle skrivališče in prezimovališče.

Tenčičarice – ličinka v desetih dneh poje do 1000 uši

Verjamem, da poznate tudi tenčičarico! Saj se spomnite tistih nežnih žuželk, s prozornimi krilci, ki ob poletnih večerih obletavajo izvor svetlobe? Ličinka se hrani z vsemi vrstami ličink in manjšimi odraslimi žuželkami in jajčeci.

V desetih dneh, dokler se ne zabubi, poje do 1000 uši, ogromne količine resarjev in celo kaparjev. Ne bo se branila niti jajčec raznih metuljev. Odrasle tenčičarice se hranijo z medičino in cvetnim prahom, zato jih bomo na vrt  privabili s cvetjem, ki ima veliko cvetnega prahu.

Muhe trepetavke

Zaradi rumeno črnega zadka na videz zelo spominjajo na ose in jih zaradi tega mnogi uničujejo. Sicer pa, če jo  dobro pogledate, vidite, da ima samo en par kril in je brez strupenega žela. Odrasle žuželke ležejo jajčeca neposredno v kolonije uši. Iz jajčec se izležejo ličinke belkaste barve, brez izrazitih nog in glave.

V 14 dneh, dokler se ne zabubijo, uničijo do 900 listnih uši.Tudi odrasle muhe trepetavke se hranijo s sokom uši, zato jih na vrt privabimo tako, da spomladanskih napadov uši ne uničujemo s škropljenjem.

Da privabimo na vrt čim več koristnih žuželk, poskrbimo, da bo na njem uspevalo veliko pisanega cvetja – tudi med zelenjavo ga posadite. Na vrtu uporabljajmo čim več lesa (opore, ograje, pohištvo…), ne bo pa odveč, če naredimo tudi majhen hotel za žuželke.

Jerneja Jošar, uni. dipl. ing. agronomije


Kako samo naredimo hotel za žuželke iz palet? Klik na članek Hotel za žuželke iz palet!

(Visited 70 times, 3 visits today)

Preberite tudi:

Foto: Denis Pourcher
Foto: 19 novih svetovnih UNESCO znamenitosti

UNESCO  je na seznam svetovne dediščine dodal 19 novih lokacij, od templjev v Koreji do oaze v Savdski Arabiji. Vse znamenitosti izbere posebna kom ...

Pete Muller/lonelyplanet.com
Prva podzemna kmetija na svetu

Če načrtujete pobeg v urbani London, vas bo morda zanimala novica, da lahko na seznam svojih turističnih točk dodate tudi ogled prve podzemne kmet ...

Foto:  Bjørnar Øvrebø Snøhetta
Bi sedeli na stolu izdelanem iz oceanskih mrež?

Smaragdno zelen stol, z vzorcem marmorja, modernističnimi linijami in plastičnim telesom je videti razkošno. Bi pričakovali, da ta stol stane samo ...

TapioKettunen via boredpanda.com
Večina otrok v šolo s kolesom, tudi pri – 17ºC!

...  to velja predvsem za starše, ki so običajno tisti, ki v našem okolju otroke 'zavirajo' pred takimi odločitvami. Finsko mesto ...