Koristne žuželke na našem vrtu

Vrtnarjenje brez uporabe pesticidov in umetnih gnojil je edino sprejemljivo vrtnarjenje. Zakaj bi uživali hrano, ki je polna ostankov pesticidov, ki delujejo kot hormonski motilci in povzročajo velike zdravstvene težave?

Z uporabo pesticidov smo uničili ne samo škodljive organizme, ampak tudi koristne. Saj veste, kako je v naravi – tam ima vsaka živalca svojega sovražnika, in če se kakšen preveč razmnoži, narava sama poskrbi, da se ravnotežje ponovno vzpostavi. Tudi na našem vrtu si želimo imeti čim več naravnih sovražnikov škodljivcev.

Dobrodošle, pikapolonice vseh barv in oblik

Pikapolonice se hranijo z listnimi ušmi in pršicami prelkami, celo nadležnega kaparja se lotijo. Za rumene  pikapolonice pa velja, da uničujejo tudi glivice pepelaste plesni.

Pikapolonico na vrt privabimo tako, da prvih spomladanskih napadov uši ne uničujemo s škropivi, niti s tistimi naravnimi. Dovolj bo, če jih odstranimo s prsti ali z močnim curkom vode. Tako bo na rastlinah še zmeraj ostalo nekaj uši, ki bodo hrana za prve pikapolonice. Pikapolonica bo namreč jajčeca legla samo v bližino uši.

Odrasle pikapolonice se rade zadržujejo na divjih rastlinah, kot so koprive, rman, zlata rozga, pelin in kamilice, zato ne bo odveč, če raste na vrtu tudi kakšna od teh rastlin. Med okrasnimi rastlinami pa imajo najraje vrtnice in slak. Poskrbite, da bo na vrtu čim več lesenega materiala, torej opore za rastline, ograje, vrtno pohištvo, kompostnik – v lesu bodo namreč pikapolonice našle skrivališče in prezimovališče.

Tenčičarice – ličinka v desetih dneh poje do 1000 uši

Verjamem, da poznate tudi tenčičarico! Saj se spomnite tistih nežnih žuželk, s prozornimi krilci, ki ob poletnih večerih obletavajo izvor svetlobe? Ličinka se hrani z vsemi vrstami ličink in manjšimi odraslimi žuželkami in jajčeci.

V desetih dneh, dokler se ne zabubi, poje do 1000 uši, ogromne količine resarjev in celo kaparjev. Ne bo se branila niti jajčec raznih metuljev. Odrasle tenčičarice se hranijo z medičino in cvetnim prahom, zato jih bomo na vrt  privabili s cvetjem, ki ima veliko cvetnega prahu.

Muhe trepetavke

Zaradi rumeno črnega zadka na videz zelo spominjajo na ose in jih zaradi tega mnogi uničujejo. Sicer pa, če jo  dobro pogledate, vidite, da ima samo en par kril in je brez strupenega žela. Odrasle žuželke ležejo jajčeca neposredno v kolonije uši. Iz jajčec se izležejo ličinke belkaste barve, brez izrazitih nog in glave.

V 14 dneh, dokler se ne zabubijo, uničijo do 900 listnih uši.Tudi odrasle muhe trepetavke se hranijo s sokom uši, zato jih na vrt privabimo tako, da spomladanskih napadov uši ne uničujemo s škropljenjem.

Da privabimo na vrt čim več koristnih žuželk, poskrbimo, da bo na njem uspevalo veliko pisanega cvetja – tudi med zelenjavo ga posadite. Na vrtu uporabljajmo čim več lesa (opore, ograje, pohištvo…), ne bo pa odveč, če naredimo tudi majhen hotel za žuželke.

Jerneja Jošar, uni. dipl. ing. agronomije


Kako samo naredimo hotel za žuželke iz palet? Klik na članek Hotel za žuželke iz palet!

Preberite tudi:

najbolj-zanimivi-vrtovi
Najbolj zanimivi vrtovi na svetu

Ne glede na to ali so skriti med zelenjem, sredi mesta ali pa morda ob obrobju, lepi vrtovi vedno navdihujejo popotnike. Nudijo oddih, svež zrak, pri ...

Girl reading a book in Paris on a sunny day
Najlepša potovanja za ljubitelje knjig

Obožujete branje knjig in potovanja? Te destinacije so potem kot nalašč za vas! Na Škotskem lahko najamete Airbnb, kjer vodite knjigarno Sliši  ...

kunec
Mednarodni dan kuncev

22 septembra obeležujemo mednarodni dan kuncev, ki promovira zaščito in skrb tako domačih kot tudi divjih kuncev. "Na današnji dan moramo  ...

spanje
Dober spanec za zdrav vsakdan

Smeh je pol zdravja, za druga polovico pa bi mirno lahko rekli, da je to kakovosten spanec. Med spanjem potekajo številni procesi – spanje obnavlja ...