LOGO_LUPA_web

Hotel za žuželke

marec 6, 2016

Vrtnarjenje brez uporabe pesticidov in umetnih gnojil je edino sprejemljivo vrtnarjenje. Zakaj bi uživali hrano, ki je polna ostankov pesticidov, ki delujejo kot hormonski motilci in povzročajo velike zdravstvene težave? Z uporabo pesticidov smo uničili ne samo škodljive organizme, ampak tudi koristne. Saj veste, kako je v naravi – tam ima vsaka živalca svojega sovražnika, in če se kakšen preveč razmnoži, narava sama poskrbi, da se ravnotežje ponovno
vzpostavi.

Da privabimo na vrt čim več koristnih žuželk, poskrbimo, da bo na njem uspevalo veliko pisanega cvetja – tudi med zelenjavo ga posadite. Na vrtu uporabljajmo čim več lesa (opore, ograje, pohištvo…), ne bo pa odveč, če naredimo tudi majhen hotel za žuželke.

Hotel za žuželke postavimo v zaveten prostor. Dvignemo ga vsaj 1,5 metra od tal, vhodi pa naj bodo obrnjeni proti jugovzhodu. V bližino posadimo rastline, bogate z nektarjem, da bodo imele žuželke spomladi in poleti dovolj hrane.

V pritličju, kjer so navrtani deli lesa, se bodo ustalile divje čebele in čmrlji, všeč pa so jim tudi votle palčke v tretjem nadstropju. V prvem nadstropju s storži in na podstrešju s kamni si bodo našle dom strigalice in pikapolonice, v tretjem rdeče obarvanem nadstropju pa tenčičarice.

Vsi bodo poskrbeli za to, da na našem vrtu ne bo škodljivcev, hkrati pa bomo uživali zdravo in varno zelenjavo.

 

Jerneja Jošar, uni. dipl. ing. agronomije

 

(Visited 201 times, 1 visits today)