Certificiranje gradbenih projektov: trajnostna gradnja

februar 13, 2017

Prejšnji teden je v prostorih Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije potekalo strokovno srečanje na temo trajnostne gradnje, certificiranja gradbenih projektov skladno s smernicami trajnostne gradnje in obratovanja stavb.

Predavateljica iz družbe Bureau Veritas, ga. Eleonora Sablone iz Italije, je predstavila primere prakse na področju certificiranja gradbenih projektov, tako svetovne kot tudi primere prakse iz evropskih držav, predvsem Italije. Seminarja so se udeležili predstavniki Ministrstva za okolje in prostor, arhitekti, inženirji, predstavniki interesnih združenj, industrije in investitorjev ter nepremičninskih družb.

Globalne smernice in praktični primeri trajnostne gradnje

V uvodnem govoru je predavateljica predstavila globalne smernice in razvoj področja trajnostne gradnje, uvedbe v zakonodajo ter glavne razloge za globalno širjenje takšnih shem in certificiranja. Zainteresirani deležniki so tako okoljevarstvene organizacije, izvajalske družbe, dobavitelji materialov in opreme, investitorji in upravljavci premoženja kot tudi zavarovalnice, investicijski skladi, razvojne nepremičninske družbe.

Udeležencem je predavateljica predstavila praktični pristop ter razvoj in motivacijo investitorjev in deležnikov za implementacijo trajnostnih načel in certificiranje gradbenih projektov. Bolj podrobno se je osredotočila na globalno najbolj razširjeni shemi LEED in BREEAM ter opisala postopke za pridobivanje certifikatov.

Certificiranje gradbenih projektov

Trenutno se zahteva po certificiranju gradbenih projektov po načelih trajnostne gradnje pojavlja predvsem zaradi tujih investitorjev, ki želijo zagotoviti določen nivo kakovosti in skladnosti s trajnimi smernicami za svoje gradbene projekte.

Projekt Build Upon – s priporočili Vladi RS

Izvršna direktorica GBC Slovenija, ga. Irena Hlede, je udeležencem predstavila še projekt Build Upon, soustvarjanje evropskih nacionalnih strategij prenove stavb, ki trenutno poteka in se izvaja do 30. aprila. Rezultat projekta je 10 priporočil Vladi RS za vnos v 2. različico slovenske nacionalne strategije prenove stavb.

(Visited 22 times, 1 visits today)