Zlata medalja na mednarodni olimpijadi GENIUS: Slovenec Domen Pregeljc

maj 21, 2017
Foto: KI

Po nedavnem odmevnem uspehu na naravoslovni olimpijadi ISWEEP je dijak 3. letnika Gimnazije Vič Domen Pregeljc svoj izjemni talent in raziskovalno odličnost potrdil še na mednarodni olimpijadi Genius, kjer je v kategoriji naravoslovje v številčni in močni konkurenci osvojil absolutno prvo mesto in zlato medaljo.

Zmagal je med 2500 projekti.

Vrednost njegovega raziskovalnega dela se odraža tudi v ponujeni štipendiji za študij na State University of New York (SUNY), ki organizira tekmovanje. Zaradi izjemnega rezultata in kvalitetnega raziskovalnega dela, podprtega z objavo znanstvenega članka, je univerza SUNY ponujeno štipendijo podvojila. Vabilo s štipendijo je Domen prejel tudi od Rochester Institute of Technology (RIT).

Globalno iskanje trajnostnih rešitev

Olimpijada GENIUS promovira globalno razumevanje okoljske problematike in iskanje trajnostnih rešitev s pomočjo znanosti, umetnosti, kreativnega pisanja, inženirstva, oblikovanja in razvoja poslovanja. Vsako leto jo organizira SUNY v mestu Oswego v ameriški zvezni državi New York. Na olimpijadi je letos sodelovalo skupno okrog 2500 projektov iz 73 držav.

Raziskovalna naloga na temo nevrodegeneracije

Domen je na olimpijadi sodeloval z raziskovalno nalogo s področja nevrodegeneracije. Z najsodobnejšimi orodji molekularne simulacije je proučeval delovanje encimov v centralnem živčnem sistemu, ki so odgovorni za uravnavanje nivoja živčnih prenašalcev, obenem pa je njihovo delovanje vir oksidativnega stresa, ki vodi v poškodbe in odmiranje nevronov ter s tem povezane nevrodegenerativne bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Njegove ugotovitve predstavljajo pomemben prispevek k razumevanju nevrodegeneracije na molekularnem nivoju in utrjujejo vlogo računskih simulacij v interdisciplinarnih raziskavah, ki povezujejo klinično nevrologijo in kemijsko fiziko.

Vir: Kemijski inštitut

(Visited 33 times, 2 visits today)