LOGO_LUPA_web

Že 4. sporočilo v zvezi s poljskim mesom

februar 8, 2019

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je včeraj objavila že četrto poročilo v zvezi s spornim govejim mesom s Poljske. Tokrat z analizo, po kateri ugotavljajo, da je vse ok. 

V okviru posebnega nadzora povezanega s poljskim mesom je Inšpekcija UVHVVR odvzela v devetih obratih 14 vzorcev. “Na vseh 14 vzorcih so bile opravljene mikrobiološke preiskave (Clostridium perfringens, Salmonella spp., Koagulaza pozitivni stafilokoki, E. coli, VTEC) in preiskave na ostanke veterinarskih zdravil (antibiotiki, sulfonamidi, kinoloni in NSAID – nesteroidne protivnetne učinkovine),” sporočajo z UVHVVR.

Nacionalni veterinarski inštitut VF je, kot so povedali večraj, včeraj popoldne seznanil UVHVVR s štirimi mikrobiološkimi in šestimi kemičnimi analiznimi rezultati odvzetih vzorcev poljskega mesa: “Vsi danes prejeti mikrobiološki analizni izvidi so bili skladni. Od šestih kemijskih analiznih izvidov je bilo pet izvidov skladnih in eden neskladen.”

Med skladnimi rezultati, tako mikrobiološko kot kemično, so, kot so še sporočili, tudi vzorci odvzeti iz pošiljke 15 ton govejih obrezlin, ki so prispele v slovenski obrat iz razsekovalnice št: PL 14354202 (Zaklad Miesny) v septembru in vzorci odvzeti iz ostanka pošiljke, ki je prispela iz istega obrata v avgustu 2018.

Na podlagi teh rezultatov bodo začasno zadržane pošiljke sproščene.

Neskladni izvid v vzorcu kebaba

Neskladni analizni izvid se nanaša na vzorec kebaba, ki je bil  odvzet v obratu Alebon d.o.o. Ugotovljeno je bilo, da vzorec vsebuje nesteroidno protivnetno zdravilo KETOPROFEN  v količini 11,4 µg/kg. “Zaradi utemeljenega suma nedovoljene uporabe veterinarskega zdravila je živilo (kebab) ocenjeno kot neustrezno za prehrano ljudi in se zanj izvedejo postopki umika in odpoklica. Ker je bil sprožen postopek umika in odpoklica tega kebaba že včeraj zaradi ugotovitve salmonele, bo v sistem hitrega obveščanja dodana informacija o današnjem analiznem rezultatu,” so še povedali.

Vir: UVHVVR

(Visited 93 times, 1 visits today)