LOGO_LUPA_web

“Zdravstvenih programov in samostojnosti kranjske bolnišnice in porodnišnice ne damo”

julij 18, 2017
Foto: Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo v Kranju

Kot povedo na Mestni občini Kranj, Vlada RS in Ministrstvo za zdravje še pred poletnim dopustom iščeta navidezno rešitev finančnih težav kranjske bolnišnice s pripojitvijo k jeseniški bolnišnici. Težavo po rešujejo tudi z zbiranjem podpisov prebivalcev širškega območja Kranja – do zdaj so jih zbrali že okoli 7.000

Kot še pojasnijo na kranjski občini, je revizija poslovanja kranjske bolnišnice je že potrdila, da bodo še naprej ustvarjali izgubo, če ne bodo dobili realnega plačila za zdravstvene storitve, ki jih opravljajo. Tako ni samo v Kranju, enako se godi Bolnišnici Topolšica in še več drugim bolnišnicam po Sloveniji. V rdečih številkah sta tudi oba Univerzitetna klinična centra v Ljubljani in Mariboru. »V Kranju nismo proti reorganizaciji slovenskega zdravstva ali morebitni gradnji nove gorenjske bolnišnice na primerni lokaciji, zahtevamo pa, da se zaenkrat ohrani popolna samostojnost in vsi zdravstveni programi, ki jih bolnišnica opravlja. Še več: »V neposredni bližini bolnišnice in zdravstvenega doma bodo kmalu na voljo novi poslovni prostori, ki bodo omogočili širitev zdravstvene dejavnosti,« opozarja župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar.

Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo v Kranju
Foto: Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo v Kranju

 

Kranj je center Gorenjske. Bolnišnično zdravstvo in specialistični programi imajo več kot 60-letno tradicijo ter zagotavljajo najhitrejšo dostopnost od Davče do Jezerskega za porodnice in bolnice, ki potrebujejo zdravljenje. Zato kranjski župan in župani okoliških občin od Vlade RS ter Ministrstva za zdravje zahtevajo, da gorenjske ženske in njihove družine ne bodo prikrajšali za zdravstvene pravice, ki jim pripadajo. Naj se glas ljudi sliši in upošteva naslednji apel: Ne jemljite nam kakovostnih zdravstvenih storitev na področju ginekologije in porodništva. Sedanja namera reorganizacije je brez dolgoročne vizije in strategije, brez učinkovitega finančnega načrta, ki ga Ministrstvo za zdravje nima, in bo ubila bolnišnično dejavnost v Kranju.

»S pripojitvijo BGP Kranj k SB Jesenice in skupnim vodstvom se v Kranju upravičeno pričakuje opuščanje programov, ki prinašajo izgubo, kar je s pogleda javnega zdravstva nedopustno. BGP Kranj obravnava ženske celostno, na visokem strokovnem nivoju, kot si tudi zaslužijo. Ključni so dostopnost zdravstvenih storitev, varnost in kakovost. Že sedaj BGP Kranj v bolnišnici opravi približno 2000 večjih in manjših ginekoloških posegov in 1500 porodov na leto,« navaja svetnik Mestne občine Kranj Gorazd Copek, ki je na majski seji dal pobudo za podpisovanje peticije.

 

Foto: Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo v Kranju
Foto: Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo v Kranju

 

V BGP Kranj trenutno tudi ni ustreznih prostorov za dodatno ambulantno dejavnost SB Jesenice, saj imajo sami le dva oddelka in tri ambulante. Strokovno je nezdružljivo imeti v pritličju porodni blok, v prvem nadstropju ambulante in dnevno bolnišnico ter v drugem nadstropju porodniški oddelek, morda celo še negovalni oddelek. Poleg specialističnih ambulant zaradi pomankanja prostorov hkrati ne more delovati Dispanzer za ženske, ki ima priznane štiri nosilce in več kot 18.000 opredeljenih žensk za izbrane ginekologe BGP Kranj.

(Visited 42 times, 1 visits today)