LOGO_LUPA_web

Za ‘zdrave’ avtomate v šolah

november 14, 2016

V zvezi z vedno glasnejšo polemiko o ponudbi živil v prodajnih avtomatih v slovenskih javnih izobraževalnih ustanovah smo ustrezne državne institucije vprašali, kaj je bilo storjenega, da se nezdrava živila umaknejo iz ponudbe v šolah in fakultetah.

Maja Kostanjšek z Ministrstva za zdravje nam je sporočila, da je z Zakonom o šolski prehrani na območju vzgojno-izobraževalnih ustanov, kot so vrtci in šole (z izjemo zbornic in prostorov, ki so namenjeni izključno zaposlenim), zaradi dobro organizirane šolske prehrane nameščanje vseh prodajnih avtomatov, ki bi lahko motili ritem prehranjevanja otrok, prepovedano.

Napovedan ukrep za zagotavljanje zdravih živil na fakultetah

Nasprotno pa se dogaja na fakultetah, kjer so prigrizki iz avtomatov pogosta malica študentom med predavanji. V teh avtomatih so najbolj pogosto sladki in mastni prigrizki in sladke pijače, zgolj sem in tja pa tudi sadje in jogurti. Po besedah Maje Kostanjšek je namestitev prodajnih avtomatov s kakovostnimi živili v teh institucijah smiselna. »K prizadevanjem za boljšo prehrano študentov nas zavezuje tudi pred letom dni sprejet ‘Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025’. Ta zasleduje specifični cilj izboljšati prehranjevanje študentov in napoveduje ukrep zagotavljanja ponudbe zdravju koristnih živil v prodajnih avtomatih izobraževalnih ustanov ter na organiziranih prireditvah,« še pove sogovornica.

Vlado Kadunec

(Visited 25 times, 1 visits today)