LOGO_LUPA_web

Za varnost pešcev in kolesarjev v prometu: previdno in z odsevniki

januar 1, 2017

V lanskem letu je na slovenskih cestah umrlo kar 22 pešcev in 12 kolesarjev.

Agencija za vcarnost v prometu RS zato opozarja pešce, da pri prečkanju ceste predvsem v mestih, upoštevajo prometna pravila: zelena luč na semaforju,prečkanje na prehodih za pešce. Pred prečkanjem se morajo vedno prepričati, da lahko to storijo varno. Pešcem svetujejo tudi, naj med prečkanjem ne uporabljajo mobilnih telefonov in poskrbijo za lastno varnost tudi tako, da so na cestah vidni (odsevi trakovi, dobro vidna oblačila).

Voznike pa opozarjajo, da vozijo še posebej previdno na mestih, kjer so označeni prehodi za pešce in nasploh v naseljenih območjih, kjer je možnost prečkanja pešcev.

Kolesarji tudi pozimi

Kljub zimskemu času je na cestah precej kolesarjev, ki se včasih v mestih gibljejo celo hitreje kot vozniki motornih vozil, svojih koles pa ponoči nimajo opremljenih s svetilkama in odsevniki oz. jih ne uporabljajo. “Zato jih ostali udeleženci ne vidijo,  jih spregledajo in tako povečajo možnost nastanka prometne nesreče in posledično hudih poškodb.  Zato opozarjamo vse kolesarje, da ponoči, kljub razsvetljenim ulicam, uporabljajo sprednjo in zadnjo svetilko na kolesu,” še pravijo na AVP.

 

Vir: AVP

(Visited 36 times, 1 visits today)