LOGO_LUPA_web

Za harmoničen dopust …

julij 13, 2019
Petra Nastran

Končno je prišel ta pričakovani čas počitnic in nekaj dni, ki si jih lahko oblikujemo čisto po svojem okusu. A večkrat si zaradi dopusta delamo dodaten pritisk, ko hočemo, da je vse tako, kot smo si  zamislili, kot smo videli na spletu ali kot nam govorijo drugi. Prevelika pričakovanja lahko dopust spremenijo v še eno hektično hitenje, za katerega si želimo, da se čimprej konča.

Tu je nekaj opornih točk, ki vam lahko služijo kot zemljevid prijetnega dopusta oziroma potovanja.

Ohlapen načrt

Za dopust si naredite načrt, a ta naj bo le ohlapen, da ga boste lahko spreminjali v skladu s svojim trenutnim razpoloženjem in idejami. Tako boste začutili svobodo in sproščenost, ki sta najbolj zaželjeni začimbi dopusta.

Dobra volja

Že pred odhodom se odločite, da boste vsak dan začenjali z nasmehom. Zjutraj se poglejte v ogledalo ter se pohvalite, si recite kaj vzpodbudnega ali smešnega. Preverjeno pomaga.

Hvaležnost

Za ohranjanje dobre volje je ključen tudi občutek hvaležnosti, ki vas bo zaščitil pred pritoževanjem in tem, da bi mogoče v kateri izmed situacij videli le slabo. Pomislite, kakšno srečo imate, da preživljate dopust na izbranem kraju in da ste zmožni uživati vse njegove lepote.

Avanturistični duh

Tudi če ne gre vse načrtu – pa kaj zato. Le kaj dobrega lahko potegnemo iz situacije, ki nam je prekrižala pot? Zagotovo nekaj razburljivega! Tudi na dopustu ne moremo mimo tega, da nas življenje uči. Zato se mu le prepustite ter pogumno zaplavajte vanj. Ob prihodu domov pa boste imeli nepozaben spomin in zanimivo zgodbo.

Stik z lokalnim okoljem

Iz izkušenj so najboljši dopusti tisti, na katerih imamo največ stikov z domačini. Ti pokažejo najlepše skrite kotičke, vedo povedati najzanimivejše zgodbe, pri njih jeste najboljšo hrano ter doživite najpristnejši  njihove vsakdanjosti. Bodite odprti za novo in se zlijte z duhom kraja.

Preprostost

»Če hočeš videti človekove strahove, poglej v njegov nahrbtnik.«
»Manj je več.«

Za udejanjanje teh dveh izrekov so počitniški dnevi idealni, saj manj stvari pomeni manj skrbi.

Pa gremo: manj čevljev – več bosonoge hoje, manj pakirane hrane – več sadja in zelenjave; manj plastičnih vrečk – več vrečk za večkratno uporabo, manj sončnih krem – več uživanja v senci, manj vožnje z avtom – več hoje in kolesarjenja. In še: manj majic – več objemov; manj sočnih očal – več iskrenih pogledov, manj šminke – več poljubov.

Sploh ni težko, kajne?

 

 

 

 

 

(Visited 65 times, 1 visits today)