Z znakom SLOVENIA GREEN ACCOMMODATION tudi Hiške slovenske Istre

november 7, 2017

Kot je znano, je Mestna občina Koper v letošnjem letu vstopila v Zeleno shemo slovenskega turizma, s čimer se je zavezala k trajnostnemu delovanju in nenehnemu prizadevanju za izboljšave, istočasno pa tudi k spodbudi turističnih ponudnikov v občini za pridobitev znaka Slovenia Green Accommodation.

Hiške slovenske Istre se že vse od leta 2007 usmerjajo k trajnostnemu turizmu in povezovanju lokalnih turističnih ponudnikov. Ponudbo sob in apartmajev od leta 2011 nadgrajuje razvoj inovativnih turističnih produktov – hišk. Te kot imitacija starih istrskih hiš, s pergolo, ognjiščem in sadovnjakom omogočajo pristno doživetje dediščine slovenske Istre. Vsaka od hišk je namreč posvečena Šavrinki, tradicionalnemu istrskemu liku ženske, ki je vsak dan prehodila mnogo kilometrov do Trsta ali Kopra, da je lahko prodala domače proizvode in tako preživljala družino.

»Pridobitev znaka Slovenia Green Accomodation nam predstavlja še dodaten korak in spodbudo k izpolnjevanju zaveze k trajnostnemu razvoju turizma v slovenski Istri«, pravi Mateja Hrvatin Kozlovič iz Hišk slovenske Istre in dodaja, da na ta način sledijo trendom v turizmu, da se na dolgi rok pravočasno pozicioniramo kot zelena in trajnostna dežela, ki ohranja svojo naravno in kulturno dediščino. »Drugi, še pomembnejši, vidik pa je ta, da skozi trajnostni razvoj pripomoremo k spodbujanju lokalnega gospodarstva, ohranjanju okolja, krepimo kulturno in zgodovinsko dediščino oz. tradicijo. Na ta način si dvigujemo kvaliteto našega bivanja in zagotavljamo boljšo prihodnost«, dodaja.

hiske slo istre_web

Foto: Nea Culpa, STO

(Visited 38 times, 3 visits today)