LOGO_LUPA_web

Z mrzlo vodo nad bolečine?

februar 26, 2018

Moški, ki je po operaciji trpel za močnimi bolečinami, jih je odpravil v mrzli vodi. Zdravniki, ki so raziskali njegov primer, so ugotovili, da je lahko mrzla kopel v bazenu alternativa močnim protibolečinskim zdravilom in fizioterapiji. Mrzle kopeli sicer zdravniki ob poškodbah že dlje časa svetujejo športnikom.

Kako zaznavamo bolečino?

Dr. Tom Mole z Univerze v Cambridgu je potrdil, da tak način daje upanje za odpravljanje bolečin. Čeprav pojav še ni popolnoma pojasnjen, obstajajo možna razlaga.

Šok nenadne hladne vode in strah pred utopitvijo bi lahko povzročil val dejavnosti živčnega sistema in potencialno spremenil stopnjo zavesti in s tem zaznavanja bolečine.

people-2605657_640

Takšna terapija pa je lahko tudi nevarna

Kljub temu pa mrzla voda ni primerna za vsakogar, saj je za marsikoga lahko tudi nevarna, saj lahko pri marsikomu pride do podhladitve. Plavanje v mrzli vodi napolni telo z toploto, zaradi česar postanejo roke in noge šibkejše, kar lahko privede tudi do težav in nezmožnostjo, da bi prišli iz vode.

Če se odločite za plavanje v mrzli vodi, strokovnjaki priporočajo uporabo neoprenske obleke in opozarjajo, da nikoli ne skačite v mrzlo vodo, temveč se vanjo potopite počasi in postopoma ter zaradi varnosti plavajte ob obali. Ko pridete iz vode se tudi poleti zavijte v topla oblačila. Tresenje in šklepetanje z zobmi sta prva znaka podhladitve. Takrat pojdite iz vode in se ogrejte.

 

Vir: bbc.com

 

(Visited 51 times, 1 visits today)