Vse za všečke: ‘Selfie’ kriv za več smrti kot morski psi

september 8, 2019
V.B.

Lanska študija je poročala, da je od leta 2011 zaradi fotografiranja samega sebe umrlo 259 ljudi po svetu. Za primerjavo: v istem obdobju je zaradi napadov morskih psov umrlo “le” 50 ljudi.

Začelo se je z izgubljeno stavo: leta 2014 je azijska pohodnica objavila ‘selfie’ z vrha zasnežene gore, oblečena le v bikini. Hitro je pridobila množico sledilcev, prva fotografija pa je bila le uvod v serijo številnih osvojenih vrhov – v kopalkah. 36-letnica pa je lani umrla zaradi padca in podhladitve, preden so reševalci uspeli priti do nje.

Lani je umrlo več blogerjev in instagramerjev ob iskanju popolne fotografije – padli so z visokih točk, kot so skale, slapovi, strehe, stolpi in podobno. Veliko smrti so terjali tudi poskusi narediti popolno fotografijo visenja s skale. Eno žensko je pokončal gejzir v Čilu, znana je tudi zgodba o gospodu, ki mu je strela udarila v selfie palico, ter o najstnici, ki jo je podrl val na plaži Filipinov in je utonila.

Za vsako od teh smrti pa je še nešteto zgodb, ko so se ljudje nesrečam za las izognili, ter še vsa življenja, ki so ugasnila, pa niso zajeta v uradno statistiko zaradi različnih razlogov.

Vse za pozornost?

Kot pravijo zgodovinarji pa tudi raziskovalci tega sodobnega fenomena, smo se ljudje od nekdaj želeli kazati – seveda v najboljši in najbolj zanimivi luči. Včasih so obešali svoje naslikane portrete na stene, danes pa objavljamo selfije. Ker pa je v digitalni dobi toliko težje ujeti pozornost, morajo biti selfiji vse bolj ekstremni.

Prav tako pa znanstveniki opozarjajo še na en fenomen: fokus ob fotografiranju je namreč na fotoaparatu oz. telefonu ter na posnetku, ne pa na tem, kam stopamo ali kaj je okoli nas. Dobesedno v tistem trenutku ne vemo, da bomo stopili v prepad.

Prepovedi selfijev zaradi nevarnosti

V Indiji se je zgodilo največ smrti povezanih s selfiji, in sicer 159. Nemalo je bilo celo skupin mladih, ki jih je povozil vlak ali pa so se utopili na čolnu. Indija je zaradi tega vzpostavila celo cone, kjer so selfiji prepovedani – samo v Mumbaju jih je 16.

V nacionalnem parku Yellowstone v ZDA so uvedli zaobljubo ob vstopu v park, da ne bodo poskušali posneti selfija z medvedom, saj so nekateri točno zaradi tega že umrli.

Prepogumni in preveč lačni pozornosti tudi pri nas?

Tudi pri nas smo lahko na instagramu zasledili nekaj ekstremnih selfijev, npr. sprehajanja po vrhu trboveljskega dimnika, pa posnetkov s plezanja na ograje mostov, tudi nekaj preveč pogumnih gorskih fotografij se da zaslediti. Nedavno pa se je pokazalo, da so tudi slovenski najstniki padli pod vpliv izzivov, kot je “Kdo si upa posneti selfie čim bližje prihajajočemu vlaku?”. Tokrat jo je dekle odneslo “le” s hujšimi poškodbami, kaj še pride?

 

Viri: Outside, thehindubusinessline, npr.org

(Visited 174 times, 2 visits today)