Vsak lahko prispeva k zmanjševanju odpadkov

november 20, 2017

Evropski teden zmanjševanja odpadkov letos poteka od 18. do 26. novembra, tokratna tema je ponovna uporaba predmetov. Cilj letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je spodbuditi odgovornejšo in trajnostno naravnano potrošnjo in ljudem pokazati, kako preprosto je vdihniti novo življenje izdelkom, za katere smo menili, da so postali neuporabni, in najti vrednost tudi v starih stvareh.

ETZO

Zavržemo preveč še uporabnih stvari

V Evropski uniji vsako leto zavržemo več kot 2 milijardi ton odpadkov. V Sloveniji več kot 4 milijone ton. Vsak od nas zavrže na leto več kot 400 kg odpadkov, od tega je kar petina hrane in veliko stvari, ki so še uporabne. Med zavrženimi predmeti se pogosto znajdejo še vedno popolnoma uporabna oblačila, modni dodatki, oprema za dom, pohištvo, posoda, igrače in gospodinjski aparati. To se dogaja predvsem zato, ker kupimo več, kot potrebujemo, ne vemo, kaj storiti s stvarmi, ki so nam odslužile, in ne znamo dovolj ceniti tega, kar že imamo.

Dajmo stvarem novo življenje

Model potrošnje, ki temelji na odnosu kupi, uporabi in zavrzi, moramo spremeniti in začeti bolj trajnostno naravnano uporabljati predmete, spoštovati izdelke in naravne vire. Česar ne potrebujemo več, ni odpadek, pač pa priložnost, da predmet v enaki obliki uporabi nekdo drug ali pa z manjšimi posegi dobi drugo življenje. Ko na primer zavržemo obleko, ki smo se je naveličali, zavržemo tudi vse vire in energijo, ki je bila zanjo uporabljena, in proizvajamo nove odpadke.


Centri ponovne uporabe po Sloveniji nas vabijo, da se jim pridružimo in skupaj naredimo nekaj za lepši jutri.

Foto: CPU-reuse
Foto: CPU-reuse

Ponedeljek, 20. november
– CPU Tepanje, Tepanje 28D (11.00 – 14.00)
Prikaz izdelkov ponovne uporabe in prednosti njihove uporabe v vsakdanjem življenju.
Dogodek bo potekal ob sodelovanju z ORZ Slov. Konjice.
– Trebnje, ZC Globoko, Hudeje-CPU Trebnje (12.00 – 15.00)
Prikaz izdelkov ponovne uporabe in prednosti njihove uporabe v vsakdanjem življenju s sodelovanjem Komunale Trebnje.

Torek, 21. november
– Murska Sobota, Slovenska ulica 41 (10.00 – 16.00)
Prikaz popravil različnih izdelkov in možnost njihove ponovne uporabe, diagnostika izdelkov, ter prikaz tehnik popravil in upcycling v sodelovanju s podjetjem Saubermacher Murska Sobota.

Sreda, 22. november
– CPU Ormož, Vrazova 9 (10.00 – 13.00)
Praktični prikaz popravil: s pomočjo mojstrov ponovne uporabe bodo udeleženci izdelali nosilne vrečke iz odpadnega tekstila, ločevalne vrečke iz zaves ali uporaben izdelek iz zavrženih predmetov. Prikazali bomo tehnike popravil, otrokom pa popravili njihovo najljubšo igračo, v sodelovanju z EKO Ormož in komunalnim podjetjem Ormož.
– CPU Ljubljana, Povšetova 4 (12.00 – 15.00)
Udeležencem dogodka bodo mojstri ponovne uporabe predstavili različne tehnike popravil, ki so koristne v vsakdanjem življenju. V re-use sobi z lokalnimi izdelki ponovne uporabe bodo na voljo ideje za kreativnost. Udeležencem bo na voljo šivalni stroj za popravila njihovih oblačil.
– ZC OKP – CPU Rog. Slatina (12.00 – 15.00)
Delavnica popravil in prikaz postopkov priprave na ponovno uporabo. Udeleženci bodo spoznali trike sodobnega staranja izdelkov, s katerimi jim povrnemo življenje. Dogodek bo potekal v sodelovanju z OKP Rogaška Slatina.

Četrtek, 23. november
– Tržnica Celje (10.00 – 12.30)
Z mini mobilno popravljalnico bo potekal prikaz popravil različnih izdelkov in možnost manjših popravil izdelkov za obiskovalce. Prikazane bodo tehnike upcycling za sodobno obnovo izdelkov v sodelovanju s Simbio Celje.
– CERO Slov. Konjice, CPU Slov. Konjice (11.00 -15.00)
Prikaz možnosti popravil in ponovne uporabe v vsakdanjem življenju.
Udeleženci dogodka si bodo s pomočjo mojstrov ponovne uporabe ogledali možnosti in tehnike popravil, ki so koristne v vsakdanjem življenju.
Za otroke bo na voljo nagradna igra s poučnim darilcem ponovne uporabe.
Dogodek bo potekal ob sodelovanju z EKO-TCE in komunalnim podjetjem JKP Slov. Konjice.
– CPU Vojnik, Celjska c. 10, Vojnik (12.00 -15.00)
Praktični prikaz popravil; s pomočjo mojstrov ponovne uporabe bodo udeleženci izdelali nosilne vrečke iz odpadnega tekstila, ločevalne vrečke iz zaves ali uporaben izdelek iz zavrženih predmetov. Prikazali bomo tehnike popravil, otrokom pa popravili njihovo najljubšo igračo v sodelovanju z EKO-TCE Vojnik.
– CPU Miklavž na Dravskem polju /DP (12.00 – 15.00)
Prikaz izdelkov ponovne uporabe in prednosti njihove uporabe v vsakdanjem življenju.
Dogodek bo potekal ob sodelovanju z Občino Miklavž na Dravskem polju.
– CPU Kočevje, Ljubljanska c. 5 (12.00 – 15.00)
Udeležencem dogodka bodo mojstri ponovne uporabe predstavili različne tehnike popravil, otrokom pa popravili njihovo najljubšo igračo v sodelovanju s Komunalo Kočevje.

Petek, 24. november
– CPU Jesenice, Cesta maršala Tita 49, Jesenice (10.00 – 12.00)
Mojstri ponovne uporabe bodo izvedli ogled in popis potrebne opreme v bodoči enoti CPU Jesenice. Prazen in zapuščen prostor nekdanje gostilne bo tako dobil novo življenje. Prvi korak k vzpostavitvi nove enote CPU Jesenice v sodelovanju s Komunalo JEKO Jesenice bo tako narejen v ETZO.

B.R.

Vir: GZS, CPU

(Visited 51 times, 1 visits today)