LOGO_LUPA_web

Vremenska napoved: jesen in zima bosta toplejši kot običajno

september 18, 2017

Kakšna jesen in zima nas čakata, smo tik pred začetkom koledarske jeseni, a po tem, ko nas je že pošteno zazeblo, vprašali Evropski center za srednje ročne vremenske napovedi (CopernicusECMWF), medvladno organizacijo 34. držav s sedežem v Veliki Britaniji.

Topleje in bolj sušno?

“Prihodnji meseci bodo skoraj povsod po Evropi v povprečju toplejši od dosedanjega povprečnih temperatur značilnih za ta čas, kar pa ne izključuje tudi občasnih bolj mrzlih obdobij,” so začeli napoved. Napovedi padavin so, kot so povedali, za daljše obdobje manj zanesljive kot temperaturne napovedi, vendar pa dosedanje analize kažejo, da bosta jesen in zgodnja zima v severnem delu Evrope bolj deževni od dosedanjega povprečja, v južnih evropskih regijah pa bo bolj sušno od povprečja.

Možna odstopanja …

“Medtem ko raziskave v veliki meri potrjujejo, da se svet segreva zaradi emisij toplogrednih plinov, ki jih povzroča človek, je obseg učinkov tega segrevanja na posamezne vremenske dogodke še vedno razmeroma nejasen. Zato so možna tudi odstopanja pri daljnoročnih vremenskih napovedih,” nam je še povedala Silke Zollinger iz CopernicusECMWF.

Vlado Kadunec

(Visited 41 times, 1 visits today)