LOGO_LUPA_web

Visokogorske koče po uspešni poletni planinski sezoni zaprle svoja vrata

oktober 10, 2016
S poletno sezono so zadovoljni tudi v Aljaževem domu v Vratih, ki bo odprt vsaj še do 17. oktobra (Foto: Manca Čujež)

V začetku oktobra so planinske koče v visokogorju večinoma zaprle svoja vrata, nižje ležeče pa prešle na jesensko-zimski delovni čas. “Letošnja poletna planinska sezona je v splošnem ena boljših v zadnjih petih letih. Svoj vrhunec je sicer pričakovano doživela avgusta, a z jasnim in toplim vremenom septembra postavila piko na i dobri sezoni,” pravijo na Planinski zvezi Slovenije.

Tri petine slovenskih planinskih koč po lastni oceni beležijo boljši promet, višji obisk in več nočitev od petletnega povprečja, prav tako se še vedno povečuje obisk tujih planincev.

Obisk koč je bil letos poleti višji od povprečja

“Po oceni oskrbnikov je letošnja sezona v planinskih kočah med boljšimi glede na povprečje zadnjih petih let. Tri petine koč beleži boljši skupni promet, po njihovi oceni je boljši za devet odstotkov glede na zadnje petletno povprečje. Obisk na kočah je višji za šest odstotkov od zadnjega petletnega povprečja. Zelo dobra je bila sezona glede spanja v planinskih kočah, saj se je tako delež števila nočitev kot delež tujcev med nočitvami povečal za deset odstotkov,” je izsledke analize poletne sezone 2016 v planinskih kočah strnil strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar.

Zelo dobro sezono so imele predvsem planinske koče v visokogorju, kjer je obisk v še večji meri odvisen od jasnega in stabilnega vremena, ki je bilo v drugi polovici poletja ključno tako za zadovoljstvo planincev kot oskrbnikov in planinskih društev.

Nekatere koče tudi po sezoni še nudijo možnost počitka

Visokogorske koče v Julijskih Alpah so z izjemo Doma na Komni, ki je odprt vse leto, že vse zaprle svoja vrata, planinci lahko na zasilno oskrbo računajo še pri meteorologih v Triglavskem domu na Kredarici ter na možnost počitka v neoskrbovanih zimskih sobah in bivakih, tudi novem bivaku na Kaninu in prenovljenem Bivaku II na Jezerih, ki sta bila postavljena konec poletja.

Stalno odprta tudi jeseni in pozimi ostajata Planinski dom Tamar v Julijskih in Domžalski dom na Mali planini v Kamniško-Savinjskih Alpah ter številne nižje ležeče koče, medtem ko so preostale prešle na jesensko-zimski delovni čas in so odprte le ob koncu tedna in praznikih.

Podatki o trenutni odprtosti planinskih koč po Sloveniji so zbrani na spletni strani PZS, aktualni podatki o odprtosti planinskih koč pa so ažurno objavljeni na spletnem mestu PZS koce.pzs.si.

 

(Visited 39 times, 2 visits today)