LOGO_LUPA_web

Foto: Jeremy Bishop

Večer nočnega neba

januar 16, 2019

Astronomski večeri na Voglu se nadaljujejo tudi v letu 2019. Kot je že v navadi, vsako predavanje osvetljuje različno temo človekovega razumevanja vesolja.

Prof. dr. Tomaž Zwitter bo 19. januarja spregovoril o presenetljivem obiskovalcu iz drugega osončja. V primeru ugodnih vremenskih razmer, ki so nujno potrebna za opazovanje nočnega neba, bo sledil drugi del večera, opazovanje nebesnih teles s pomočjo teleskopa.

Oumuamua

“Oktobra 2017 so opazili prvo telo, ki je v bližino Zemlje in našega Sonca prišlo iz okolice druge zvezde. Seveda so ga opazovali z vsemi mogočimi teleskopi, vendar se je že do januarja 2018 toliko oddaljil, da ga ni bilo več mogoče zaznati. Zgodba se je zdela zaključena, nato pa so julija 2018 objavili podroben pregled posnetkov, ki je pokazal, da je bilo gibanje telesa nenavadno. Zdi se, da ga je mogoče razumeti le, če je njegova oblika skrajno sploščena in je Oumuamua podobna jadru s ploščino več desettisoč kvadratnih metrov in debelino vsega milimeter. Česa takega doslej v vesolju še nismo opazili,” so povedali na JZ Triglavski narodni park, ki organizira dogodek v sodelovanju z Žičnicami Vogel.

Predavanje bo ilustriralo, kako moramo v astronomiji včasih iskati odgovore na zelo nenavadna vprašanja. “Dogodek bo trajal 2 – 3 ure. Obiskovalci bodo potrebovali topla oblačila,” še povedo.


Cena: 20 evrov odrasli, 10 evrov otroci, 17 evrov mladi/senior (cena vključuje povratno vožnjo z nihalko in dobrodošlico). Potrebne so predhodne prijave najkasneje do 18.1. 2019 na naslov info.bohinjka@tnp.gov.si ali na telefon (0)4 5780 245.

(Visited 57 times, 1 visits today)

ODDAJTE SVOJ GLAS IN POSTAVITE SVOJO OBČINO NA PR(A)VO MESTO!

 


Odgovorite na spodnja vprašanja z ustreznim izborom števila:

1 = zelo slabo, 2 = slabo, 3 = dobro, 4 = zelo dobro, 5 = odlično


1. Kako ste zadovoljni z življenjem v svoji občini?


2. Kako ste zadovoljni z razvojem vaše občine?


3. Kako občina skrbi za svoje občane, posebej ranljive skupine?


4. Kako občina skrbi za okolje (odpadki, zrak, voda, tla), kolikšna je trajnostna naravnanost občine?


5. Kako bi ocenili razvoj turizma - je tudi v skladu s skrbjo za domačine?


6. Ali je v zadnjem letu (od volitev) opaziti izboljšanje ali poslabšanje življenja in razvoja v občini?


7. Kateri projekt/dogodek ste v vaši bližini opazili v zadnjem letu? Kaj od obljubljenega pogrešate?

 

Za sodelovanje izpolnite kontaktni obrazec.