V zasnežene gore – s primerno opremo in znanjem

februar 16, 2019
Foto: Manca Čujež

“Čeprav je v dolini skorajda že pomlad, v gorah vladajo zimske razmere, na kar moramo biti ustrezno pripravljeni in se v gore odpravljati načrtovano in odgovorno, s primerno opremo in znanjem,” poudarja strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi ter opozarja, da so za obisk visokogorja primerne samo 12-zobe dereze, nikakor pa ne derezice. Snežna odeja se bo ob koncu tedna na prisojnih legah hitro preobražala in v sredogorju tudi talila, nevarnost proženja snežnih plazov bo večinoma tretje stopnje.

“Zimske gore, čeravno lepe in mogočne, so tudi nevarne,” obiskovalcem gora polaga na srce Gorazd Gorišek, avtor pravkar izdanega vodnika V zasnežene gore.

Vodnik V zasnežene gore

Vodnik V zasnežene gore je namenjen širšemu krogu uporabnikov, zato so v večini predstavljeni lažji sredogorski vrhovi, za gorniške sladokusce pa je opisanih tudi nekaj zahtevnejših visokogorskih tur, precej tudi takšnih, katerih opisov ne boste našli v drugi literaturi.

Foto: Manca Čujež
Foto: Manca Čujež

A Gorazd Gorišek poudarja, da je izbor nehvaležna naloga, in ne glede na dejstvo, da so gričevnata območja v tovrstnih vodnikih skromneje zastopana od gornikom ljubšega strmejšega sveta, je prekaljeni pisec gorniške literature poskušal “vsaj delno zaviti tudi na jug in vzhod naše domovine, kjer lahko v poštenih zimah ravno tako opravimo spoštovanja vredne ture”.

Tako lahko ljubitelji zimskih gora najdejo ideje in opise za vzpone na 20 vrhov Julijskih Alp, 13 vrhov Karavank, devet ciljev Kamniško-Savinjskih Alp, osem primorskih oz. notranjskih vrhov ter štiri posavske oz. severovzhodnoslovenske zimske planinske cilje, Gorišek pa je v svoj izbor dodal še Dobrač, prvaka Ziljskih Alp.

Popolna zimska oprema za v gore

Strokovni sodelavec PZS in alpinistični inštruktor Matjaž Šerkezi svetuje popolno zimsko opremo – plazovni trojček, cepin, dereze in čelado.

Kadar uporabljamo dereze, v roke sodi cepin, ne pohodne palice, na glavo pa čelada, opozarja Matjaž Šerkezi (foto Manca Čujež)
Kadar uporabljamo dereze, v roke sodi cepin, ne pohodne palice, na glavo pa čelada, opozarja Matjaž Šerkezi (foto Manca Čujež)

Pred vsako turo je treba preveriti stanje opreme in snežne razmere na območju, kamor se odpravljamo. Poleg tehnične opreme za hojo v gore pozimi potrebujemo vso opremo kot za gore v letnih, kopnih razmerah, dodatno pa še dobre zimske planinske čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostna oblačila, ki ščitijo pred vetrom, mrazom in vlago ter imajo dobre izolacijske lastnosti. Potrebna je tudi zaščita pred močnim soncem, ne pozabimo niti na rezervna oblačila in čelno svetilko ter zaradi zaprtih planinskih koč več tople tekočine in hrane v nahrbtniku.

Vir: PZS

(Visited 62 times, 1 visits today)