LOGO_LUPA_web

V Zagradu odprli Zeliščarski center JV Slovenija

september 26, 2019
Krožna zeliščna pot

Klasično zeliščarstvo je uporaba rastlin in njihovih izvlečkov za zdravljenje in preprečevanje širokega razpona bolezni, ki izhaja iz tisočletnih izkušenj naših prednikov. Klasično zeliščarstvo obravnava rastlino kot celoto, ki se uporablja za samozdravljenje z zdravilnimi zelišči, čajne mešanice, tinkture, mazila, eterična olja, tekoči izvlečki.

V sodelovanju z društvom Sonček, Prostovoljnim gasilskim društvom Zagrad, Turističnim društvom Zagrad in mizarstvom BB-Bajt se je Občina Škocjan kot vodilni partner v projektu Zeliščarski center JV Slovenije uspešno prijavila na razpis za nepovratna evropska sredstva. Zaključek in rezultate projekta so predstavili javnosti prejšnji teden na slavnostni otvoritvi Zeliščarskega centra JV Slovenija v Zagradu.

Po ogledu novih prostorov centra smo se sprehodili po krožni zeliščni poti, kjer so se nam predstavili člani društva Sonček. V objemu neokrnjene narave in ob žuborenju potočka smo si med sprehodom ogledali tudi nove gredice zelišč, dijaki SŠ za gostinstvo iz Novega mesta pa so pripravili degustacijo zeliščnih namazov in napitkov. Sledila je še strokovno vodena razstava zdravilnih zelišč.

Naloga centra je vzpostavitev povezovalne mreže med zeliščarskimi pridelovalci, predelovalci, uporabniki in ostalimi interesnimi skupinami, ki bi lahko delovala kot organizacijska enota. V njem bodo potekali izobraževalni, tržni, socialni, turistični in rekreativni procesi.


Več na: zeliscarski-center.zelenivalovi.si

 

(Visited 184 times, 1 visits today)