LOGO_LUPA_web

V Veliki Britaniji prvo Ministrstvo za osamljenost na svetu

januar 23, 2018

Prejšnji teden je Velika Britanija ustvarila popolnoma novo politično vlogo: prvo ministrstvo za osamljenost na svetu. Funkcija je namenjena boju z, kot je osamljenost opisala predsednica vlade Theresa May, žalostno realnostjo sodobnega življenja za mnoge ljudi.

Tracey Crouch je prva ministrica za osamljenost, ki poleg tega opravlja še funkcijo športne ministrice. Angleška javnost se sprašuje, kaj bi lahko sploh naredila za izboljšanje situacije.

Osamljenost je velik zdravstveni problem

Obseg in učinki osamljenosti so uničujoči. V Veliki Britaniji denimo pol milijona starejšihod 60 z drugo osebo govori le enkrat na teden ali manj. Za ljudi, ki same sebe označijo za osamljene, pa je bolj verjetno, da zbolijo za demenco, srčnožilnimi boleznimi in depresijo. Nekatere študije poročajo, da je dolgoročni učinek osamljenosti na življenjsko dobo enak, kot če bi pokadili 15 cigaret na dan.

Daljše čakalne vrste v zdravstvu zaradi osamljenih?

Mnogi, ki so osamljeni, to težko priznajo. Ko pa že, nimajo kam po ‘pomoč’. V Veliki Britaniji so v kampanji za zmanjševanje osamljenosti ugotovili, da je več kot tričetrt splošnih zdravnikov na dan sprejelo enega do pet pacientov, ki so se na pregled prijavili predvsem zato, ker so bili osamljeni.

Ministrstvo bo tako verjetno skrbelo za področje osamljenosti na vseh resorjih – od načrtovanja prometa (npr. socialna vloga skrajšanih avtobusnih linij) in spodbud podjetjem za obiske  na domu (npr. vodovodarji in električarji) do načrtovanja javnih prostorov.

Vir: citylab.com

(Visited 34 times, 1 visits today)