LOGO_LUPA_web

V soboto bo Postojna spet zadišala po praženem krompirju

september 3, 2019
Vesna Bizjak
Foto: Društvo ljubiteljev praženega krompirja

Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, ki letos že 19. leto zapored organizira svetovni festival praženega krompirja, je nastalo iz hudomušne ideje na nekem sprejemu okoli novega leta 2000. “V vili Podrožnik so med drugimi dobrotami jedli za prilogo pražen krompir. Razvila se je debata o tem, kako je podcenjen v primerjavi z drugimi jedmi. Tako so prvi predsednik Jure Lenard, Aleks Leo Vest in ostala družba sklenili, da je treba temu narediti konec in v ta namen ustanoviti društvo, ki si bo prizadevalo poveličati pražen krompir v glavno jed in se zavzemati za njegov obstoj. Testiranje potencialnega članstva med ljudmi na ljubljanski tržnici, je potrdilo, da bi za tako društvo vladal velik interes. Skoraj niso naleteli na človeka, ki bi bil do praženega ravnodušen. To jim je dalo dodaten zagon, da so z idejo nadaljevali,” pripovedujejo v društvu o svojih začetkih.

Od majhnega društva so do danes zrasli na zelo veliko skupino ljubiteljev praženega krompirja, ki se zbira na različnih dogodkih. “Kjer pražimo naš najljubši gomolj in seveda na svetovnem festivalu, kjer bo spet preko 15.000 ljudi iz cele Slovenije in tujine uživalo ob različnih receptih te priljubljene jedi,” doda Boštjan Zrimšek, član društva.

Prihaja 19. svetovni dan praženega krompirja: 7. septembra v Postojni

Ko sogovornika povprašam, zakaj naj pridemo na festival, pravi, da bo raje povedal, kako: “Predvsem naj pridejo lačni in zvedavi. Tam bodo poskusili pražen krompir na sto in en način in dobili kakšno idejo, ki jo bodo uporabili pri receptu doma,” Ob tem svetuje majhne porcije, da lahko preskusimo več jedi.

Eko nasvet organizatorja: “Uporabite lahko tudi Slovenske železnice, saj vlaki v Postojno vozijo redno, z železniške postaje pa bo organiziran prevoz z minibusi. Za primer, da poskusite preveč kozarčkov naše kultne pijače ali pa enostavno, ker želite biti brez skrbi glede prevoza.”

Hkrati Zrimšek vabi vse ljubitelje praženega krompirja, da postanejo udje društva in da se skupaj trudijo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi.

Zakaj smo Slovenci tako “nori na pražen krompir”?

“Krompir nas je že tako obranil pred lakoto, ko ga je pred davnimi leti Marija Terezija uvedla v naših krajih. Seveda smo bili najprej malce nerodni pri pripravi – ljudje so namreč obirali zelene sadeže, ki rastejo nad zemljo, ki pa niso užitni. Že davnega leta 1676 pa je Valentin Vodnik spisal prvi recept za pražen krompir, ki se od takrat niti ni veliko spremenil,” pripoveduje Zrimšek.

Njemu je pražen krompir najboljši, če je namesto ocvirkov v njem kranjska klobasa ali pa dodani jurčki. “Na samem festivalu pa je toliko pestrih okusov, da se res splača podegustirati nekaj izbranih receptov,” povabi in hudomušno prizna, da sam ponavadi pri sedmem ne more več.

 

(Visited 135 times, 5 visits today)