LOGO_LUPA_web

V Piranu Festival evropskega in mediteranskega filma

oktober 2, 2017

Od 3. do 7. oktobra v Piranu poteka že osmi Festival evropskega in mediteranskega filma – FEMF. Festival je bil ustanovljen leta 2010 v spomin na pokojnega direktorja fotografije Vilka Filača. Na njem bodo prikazali več kot trideset filmov od katerih bo 12 filmskih produkcij v tekmovalnem delu.

Med filmi pet slovenskih

Program sestavljajo tudi uspešnice z največjih svetovnih filmskih festivalov in tako približuje kakovosten evropski film slovenskim gledalcem. Na sporedu je do devet filmskih projekcij dnevno, razporejenih med 10. in 20. uro.

Letos je v fokusu britanski film, ki obsega pet filmov iz Velike Britanije. Med glasbenimi dokumentarci boste lahko spoznali legendarne glasbene skupine: The Beatles, Janis Joplin, Buldožer in The Stooges. Med filmi je pet slovenskih, najmlajšim in mladini pa je na voljo sedem projekcij v dopoldanskem času. Festival spremljajo tudi ob festivalske dejavnosti, od delavnic, strokovnih srečanj do pogovorov s filmskimi ustvarjalci (Marko Naberšnik, Jan Cvitkovič, Matjaž Ivanišin).

Gledališče Tartini, kjer bo polovica projekcij festivala
Gledališče Tartini, kjer bo polovica projekcij festivala

Filmski festival bodo sklenili v soboto s podelitvijo festivalskih nagrad.

Gledališče Tartini in Mediadom Pyrhani

Filme si je mogoče ogledati na dveh prizoriščih: V gledališču Tartini, ki je že zaradi atraktivne razkošne notranjosti z ložami vredno obiska. Drugo prizorišče je Mediadomu Pyrhani (Kumarjeva 3), ki stoji le nekaj deset korakov nad Tartinijevim trgom. V Mediadomu si velja ogledati še multimedijske predstavitve zgodovine Pirana od antike do današnjih dni, ki som sicer na voljo skozi vse leto.

IMG_5430
Festival je še en razlog več za obisk čarobnega obalnega mesta. Vstop na ogled vseh projekcij je brezplačen, filmi pa so opremljeni s slovenskimi podnapisi.

Program najdete na spletni strani FEMF.

Igor Fabjan

Foto: Igor Fabjan

(Visited 23 times, 1 visits today)