V Mariboru poleti mednarodno srečanje splavarjev

januar 4, 2017
Foto: td-maribor.com

Maribor bo prihodnje poletje gostil 25. mednarodno srečanje splavarjev, na katerem po poročanju STA pričakujejo več kot 300 splavarjev iz različnih evropskih držav. Splavi bodo prvič po skoraj 50 letih zapluli tudi po stari strugi reke Drave.

Srečanje, organizacijo katerega je Maribor pridobil leta 2012, ko je na letni skupščini Mednarodne splavarske zveze v Španiji prejel naslov častno splavarsko mesto, bo potekalo od 22. do 25. junija.

Projekt zelenega turizma

V prihodnje si želijo, da bi zagnali poseben projekt zelenega turizma v tem naravnem območju, ki sega od Malečniškega mostu do meje z Občino Ptuj. “Naša želja je obuditi Krajinski park Drava. Želimo usposobiti mladi kader, da bi upravljal rance in splave v tem delu reke ter v sozvočju z naravo in tem zaščitenim okoljem promoviral naravne znamenitosti teh krajev,” je za STA povedal Jesenik.

Splavarjenje ali flosarska rajža

Tradicija splavarjenja na Dravi sega v drugo polovico 13. stoletja, najbolj dejavni pa so bili Mariborski flosarji med prvo in drugo svetovno vojno, ko so na splavih prevažali les. Ko so na Dravi zgradili hidroelektrarne, je splavarjenje zamrlo – dokler ga niso ponovno obudili v turistične namene.

 

Vir: STA, TD Maribor

(Visited 41 times, 2 visits today)