LOGO_LUPA_web

V Ljubljano prihaja mednarodno ocenjevanje vin

junij 8, 2016

Od 17. do 19. junija bo na
Ljubljanskem gradu že 58. Mednarodno ocenjevanje vin – Vino
Ljubljana. 

Letos pričakujejo približno 400
vzorcev iz več kot 20 držav, ki jih bo od petka do nedelje
ocenjevalo 40 degustatorjev iz Japonske, Italije, Makedonije,
Nemčije, Kanade, Črna Gore, Avstrije, Češke, Luksemburga,
Argentine, Španije, Švedska, Slovaške in Slovenije.

Ljubljana je že od leta 1987 tudi
mesto trte in vina. Mednarodna organizacija za trto in vino iz Pariza
(OIV) ji je naziv podelila zaradi tisočletne vinske tradicije v
Ljubljani pa tudi zaradi najstarejšega ocenjevanja na svetu Vino
Ljubljana, ki ga Gospodarsko razstavišče organizira že od leta
1955.


Vino Ljubljana že tradicionalno
podeljuje odličja za svetovne šampione, slovenskega šampiona,
prvake vinorodnega okoliša, slovenske prvake sorte, trofeje Vinofed,
Tsukamoto, Akos Asvany, zmagovalca slovenskih vinskih posebnosti ter
velike zlate, zlate ter srebrne  medalje.


Mednarodno ocenjevanje vin Vino
Ljubljana sodi med deset najelitnejših ocenjevanj na svetu. Že
od vsega začetka poteka pod strokovnim pokroviteljstvom
najpomembnejših svetovnih organizacij, odgovornih za senzorično
analizo vin. To so: OIV – Mednarodna organizacija za trto
in vino iz Pariza, Francija (od leta 1955), UIE –
Mednarodna zveza enologov iz Pariza, Francija (od leta 1980)
ter VINOFED – Svetovna  federacija vinskih
ocenjevanj (od leta 1994, od njene ustanovitve; ljubljansko
ocenjevanje je dobilo celo prvo predsedstvo te organizacije za tri
leta in stalno članstvo).

Častni pokrovitelj prireditve Vino
Ljubljana 2016  je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in
prehrano Vlade RS. Ekipo Vino Ljubljana vodi Matjaž Kovačič,
predsednik ocenjevanja je Iztok Klenar, strokovni mednarodni okvir pa
predstavljata Ghislain K. Laflamme, predsednik VINOFED ter Guido
Baldeschi, delegat OIV iz Pariza.

Vino Ljubljana poteka po pravilih OIV,
zagotovljena je popolna anonimnost posameznih vzorcev, ocenjujejo jih
svetovno priznani degustatorji, je pa tudi tehnično izredno moderno.
Vina se ocenjujejo po 100-točkovni metodi, ki jo predlagata OIV in
Mednarodna zveza enologov (UIŒ). Točkovna metoda je nadgrajena še
z opisnim ocenjevanjem vseh parametrov vina (s profiliranjem
posameznih vinskih parametrov in deskriptorji arom). Za ocenjevanje
vin se uporablja poseben računalniški program. Degustatorji morajo
izpolniti vse tri ocenjevalne faze. Na ocenjevanju v Ljubljani tuji
vzorci v povprečju predstavljajo 70 odstotkov vzorcev, 30 odstotkov
pa je domačih.

(Visited 15 times, 1 visits today)