LOGO_LUPA_web

V Černobilu so odprli hostel

junij 24, 2017
Zapuščena stavba v Černobilu

Na enem najradioaktivnejših krajev na svetu so v začetku meseca odprli hostel. Namestitev je last ukrajinske vlade, ki je hostel postavila le 15 km stran od jedrske nesreče leta.

V hostlu je v 42 sobah prostora za 100 ljudi. Prvi gostje so prišli že takoj po otvoritvi, med njimi so bili turisti iz ZDA, Nove Zelandije in Danske.

Zapuščeno radioaktivno mesto privlačno za turiste

Obiskovalcem je dovoljen vstop v cono, ki pokriva približno 2.600 kvadratnih kilometrov na severu države, toda le v organizirani skupini z agencijo, s posebnim dovoljenjem in za zelo kratek čas.  Tu je najbolj znano zapuščeno mesto Pripyat, ki je še vedno visoko kontaminirano z radiološkimi odpadki, a kljub temu vse bolj popularno med turisti, ki tja pridejo na izlet iz Kijeva.

černobil

Za Telegraph Travel je lani ened od obiskovalcev povedal: “Obiskovalci so zaščiteni, opozorijo te, da se ne smeš usesti in ničesar dotakniti. Preden zapustiš območje, te pregledajo – če prinašaš s seboj kakšne radioaktivne delce.”

Znamenitosti v znamenju jedrske katastrofe

černobil zabaviščni park

Znamenitosti Pripyata so mrtve ulice, bazeni, polni rje, zaprašena gimnazija. Pa seveda lunapark z velikim kolesom, ki je postal simbol katastrofe – kolo, ki se ne sme nikoli več zavrteti. Zabaviščni park naj bi se odprl po štirih dneh po eksploziji, a ni nikoli več dočakal gostov. Do sedaj.

Reaktorji v Černobilu ostajajo pod betonskim in jeklenim sarkofagom, v katerem je ujetih 16 ton urana in plutonija ter 30 ton visoko kontaminiranega prahu.

Novo odprt hostel pa sicer ni edino prenočišče v Černobilu. Tu je kar nekaj starih stavb, ki so jih preuredili do te mere, da ponujajo sobe za nekaj nočitev. Eden takih je Hotel Pripyat, za katerega je za Telegraph eden od turističnih vodičev, ki dela na Černobil turi, dejal: “Sobe so preproste, v sovjetskem slogu. Gostje dobijo čiste rjuhe, milo in brisačo.”

monument-1062297_640

Vir: The Telegraph

(Visited 64 times, 1 visits today)