V Celju konec tedna prvo državno prvenstvo v olimpijski kombinaciji športnega plezanja

junij 11, 2019
Janja Garnbret prva zmagovalka olimpijske kombinacije na svetovnem prvenstvu 2018 v Innsbrucku (foto Luka Fonda).jpg

Komisija za športno plezanje PZS v sodelovanju s Športnoplezalnim odsekom PD Celje Matica organizira prvo tekmo državnega prvenstva v kombinaciji za vse kategorije. Tekmovanje, ogled katerega je brezplačen, bo od petka, 14. junija, do nedelje, 16. junija 2019, v športni dvorani I. OŠ Celje in na parkirišču nasproti šole. V Sloveniji bo to premierno tekmovanje v tej disciplini športnega plezanja, v kateri se bodo najboljši plezalci pomerili tudi na olimpijskih igrah prihodnje leto v Tokiu.

Olimpijska kombinacija obsega hitrostno, balvansko in težavnostno plezanje. V Sloveniji bo tekmovanje potekalo prvič, v vseh treh disciplinah pa se bodo zvrstile tako najmlajše in srednje kategorije plezalcev kot tudi absolutna s člani slovenske reprezentance v športnem plezanju. “Med tekmovalci bodo najboljši slovenski plezalci, ki nastopajo in zmagujejo v svetovnem pokalu. Najbolj zveneči imeni sta Janja Garnbret, večkratna skupna zmagovalka svetovnega pokala in svetovna prvakinja v športnem plezanju, in domačin Jernej Kruder, skupni zmagovalec svetovnega pokala v balvanskem plezanju in večkratni dobitnik medalj na največjih tekmovanjih,” napovedujejo na PZS.

Prva z zmagami na vseh tekmah v balvanskem plezanju

Garnbretova, od 9. junija prva v zgodovini, ki je zmagala prav na vseh tekmah v balvanskem plezanju v koledarskem letu, je na svetovnem prvenstvu Innsbruck 2018 postala prva zmagovalka v novi disciplini, olimpijski kombinaciji, v kateri sta imeli na mladinskih olimpijskih igrah Buenos Aires 2018 priložnost tekmovati tudi Vita Lukan, prejemnica srebrne kolajne, in Lučka Rakovec, za preostale tekmovalce bo to prva priložnost tekmovanja v olimpijskem formatu.

Vita Lukan, prejemnica srebrne medalje, in Lučka Rakovec sta se v kombinaciji preizkusili na mladinskih olimpijskih igrah 2018 v Buenos Airesu (foto the Circuit Climbing)

“Kombinacija je nova disciplina in v takšnem sistemu še marsikdo ni tekmoval, zato bo ta tekma tudi zelo dober trening za prihajajoče tekme takšnega formata – svetovno prvenstvo 2019, dodatne kvalifikacije za olimpijske igre, evropsko prvenstvo v kombinaciji in seveda same olimpijske igre,” razlaga selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

 

Prizorišče tekmovanja bo Plezalni center Celje, to je telovadnica I. osnovne šole Celje, kjer stojita visoka plezalna stena za težavnost in stena za hitrostno plezanje, ter parkirišče nasproti šole, kjer bo balvanska stena. Tekmovanje se bo začelo v petek ob 14. uri in bo trajalo do 22. ure, v soboto od 9.00 do 22.00, v nedeljo pa od 9.00 do 16.00.

Takšnih tekem še ni bilo

“Težko opredelim, kako reprezentantje napredujejo v kombinaciji, saj takšnih tekem še ni bilo, da bi se lahko primerjali z drugimi, vendar pa tekmovalci v posameznih disciplinah zagotovo napredujejo, podirajo osebne rekorde v hitrosti in imamo že nove prejemnike medalj v svetovnem pokalu v balvanih, medtem ko se težavnost začenja julija. Tekma bo imela tudi svojo težo pri izboru ekipe za svetovno prvenstvo, zagotovo pa to ne bo naš glavni faktor,” oriše Hren, zadovoljen, da bo tekmovanje olimpijskega formata tudi v Sloveniji: “Pomembno je v prvi meri zato, ker je to olimpijska disciplina, ki bo na olimpijskih igrah v Tokiu 2020 in za mesta, na katerih se tudi sami potegujemo. Mislim, da je prav, da je Komisija za športno plezanje PZS prevzela odgovornost in se skupaj s ŠPO Celje Matica lotila tega projekta. Vem, da je organizacija takšnega tekmovanja velik zalogaj, zato bi se še enkrat zahvalil vsem, ki bodo to omogočili.”

 

Poletne olimpijske igre bodo v Tokiu na Japonskem med 24. julijem in 9. avgustom 2020, prve vstopnice zanje pa bodo podelili že avgusta letos na svetovnem prvenstvu, ki bo prav tako na Japonskem. Ker je na olimpijskih igrah za prvič na voljo le en komplet kolajn, je Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC) oblikovala posebno disciplino, t. i. olimpijsko kombinacijo, nekakšen plezalni triatlon. Tekmovalci se najprej dvakrat pomerijo v hitrostnem plezanju, nato jih čakajo štiri balvanske smeri v kvalifikacijah oz. v finalu tri, zadnja pa je na vrsti preizkušnja v težavnosti. O končni razvrstitvi odloča zmnožek rezultatov iz posameznih disciplin, zmagovalec je tisti z najnižjim, zaradi množenja pa se lahko rezultati hitro obrnejo.

 

Vir: PZS

 

(Visited 55 times, 2 visits today)