Uporabljate Facebook, Skype in WhatsApp? Nova evropska zakonodaja vključuje tudi aplikacije!

januar 17, 2017

Evropska komisija je na začetku leta predlagala krepitev varstva zasebnosti v e-komunikaciji. Predlog med drugim v evropsko zakonodajo in nova pravila za piškotke vključuje tudi nove ponudnike WhatsApp, Skype, Gmail, Viber in Facebook Messenger.

S predstavljenimi ukrepi bodo posodobljeni obstoječi predpisi, tako da bo njihovo področje uporabe razširjeno na vse ponudnike elektronskih komunikacijskih storitev. Ukrepi bodo tudi omogočili nove možnosti za obdelavo komunikacijskih podatkov ter okrepili varnost enotnega digitalnega trga in zaupanje vanj.

Zakonodaja veljala le za klice in tekstovna sporočila

smartphone-1868489_960_720

V evropski organizaciji za varstvo potrošnikov Beuc opozarjajo, da ponudniki, kot sta Skype in WhatsApp, s hitro in učinkovito nadomeščajo besedilna sporočila in telefonske klice, zato je treba nujno varstvo razširiti tudi na te storitve. Po novem pa naj bi torej evropska zakonodaja na področju varstva zasebnosti veljala tudi za nove ponudnike, ko so Skype, WhatsApp, Gmail, iMessage, Viber in Facebook Messenger.

Kljub vsemu pa je javnost deljena glede nove zakonodaje, saj je treba, kot še pravijo v Beuc, uporabnikom zagotoviti, da bodo njihovi telefonski pogovori, elektronska pošta in sporočila le za njihove oči in ušesa, ne glede na vrsto storitve. Predlogi nove zakonodaje pa vključujejo tudi nova pravila za piškotke, s katerimi ponudniki spremljajo spletne dejavnosti uporabnikov, kar je po mnenju Beuc težava. Potrošniki morajo namreč imeti alternativo temu, ali so pri uporabi digitalnih storitev 24 ur na dan pod komercialnim nadzorom.

Uporabniki z več nadzora

mobile-phone-426559_960_720

Namen je poenostaviti »določbo o piškotkih«, zaradi katere je uporabnik ob vsakem obisku spletne strani bombardiran z vprašanji, ali dovoli uporabo piškotkov. Uporabnik naj bi imel več nadzora nad nastavitvami, soglasja naj ne bi bilo več treba pridobiti za vsako uporabo piškotkov. Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je povedal: »Naši predlogi bodo dopolnili okvir Evropske unije za varstvo podatkov. Zagotovili bodo, da je zasebnost elektronskih komunikacij zaščitena s posodobljenimi in učinkovitimi predpisi, in da evropske institucije uporabljajo enako visoke standarde, ki jih pričakujemo od naših držav članic.«

Uporaba podatkov izboljšuje vidike življenja

Kot so še povedali v Bruslju, lahko uporaba podatkov izboljša skoraj vsak vidik življenja – od vremenske napovedi do poslovnih analiz do vremenskih napovedi ter od zdravstvene oskrbe do preprečevanja prometnih zamaškov. S predstavitvijo predlogov Komisija poziva Evropski parlament in Svet, naj hitro ukrepata in zagotovita njihovo nemoteno sprejetje do 25. maja 2018, ko bo začela veljati splošna uredba o varstvu podatkov. S tem naj bi državljanom in podjetjem do navedenega datuma zagotovili celovit in popoln pravni okvir za varstvo zasebnosti in podatkov v Evropi.

(Visited 33 times, 4 visits today)