Tudi letos akcija Obnovimo slovenske gozdove

oktober 3, 2016

Zveza tabornikov Slovenije in Zavod za gozdove tudi letos pripravljata akcijo Obnovimo slovenske gozdove. Po vsej Sloveniji se bodo 8. oz 15. oktobra (odvisno od vremena) številni prostovoljci učili nege sadik, ki so jih posadili v akciji leta 2014 po hudem žledolomu.

Gremo v naravo – neguj gozd, neguj sebe

‘Gremo v naravo – neguj gozd, neguj sebe’ je letošnje geslo. Še do 8. oktobra bodo taborniki prek rodov in spletne strani www.gremovnaravo.si zbirali prijave prostovoljcev za pomoč v akciji. “Naredili bomo dobro stvar za okolje in sodelujočim pokazali, kako izpolnjujoč je občutek ustvarjanja in preživljanja časa v naravi, ki ga sami tako dobro poznamo,” pravijo organizatorji.

Delo se nadaljuje

Po žledolomu 2014 so se taborniki odlično izkazali in to dvakrat: s kriznim centrom v Postojni in akcijo Obnovimo slovenske gozdove. V slabem letu so zasadili več kot 50.000  sadik dreves. “Vse te in še mnoge druge spet potrebujejo našo nego. Iz njihove neposredne okolice je potrebno očistiti podrastje in jim omogočiti prostor in svetlobo, sicer bodo odmrle,” poudarjajo na Zvezi tabornikov Slovenije in dodajajo, da ne gre samoza  dobro delo za gozd, tudi zase moramo skrbeti. “Bivanje in ustvarjanje v naravi, brez ekranov in stresa, v sozvočju z okoljem in v odnosih z ljudmi, nas mirijo in bogatijo. Sebi in drugim želimo pokazati, kako to taborniki počnemo in tako z zgledom narediti korak k boljšemu svetu, ki ga soustvarjamo.”

7 lokacij letošnje akcije

V sodelovanju s strokovnim partnerjem projekta Zavodom za gozdove RS (ZGS), je Zveza tabornikov Slovenije določila 7 lokacij po Sloveniji, kjer se bo projekt izvajal:
1.    OE Kranj – Kranj / Škofja loka
2.    OE Postojna – okolica Postojne / Cerknica
3.    OE Ljubljana – Logatec / Vrhnika
4.    OE Ljubljana – Domžale / Radomlje / Kamnik
5.    OE Celje – okolica Celja /Zreče / Slovenske Konjice
6.    OE Nazarje – Šoštanj / Velenje
7.    OE Maribor – Pohorje / Sl. Bistrica / Maribor

Zanimivo bo za otroke in za odrasle

Taborniški vodniki bodo posebej z otroki izvajali aktivnosti, v katerih bodo uživali in se kaj novega naučili, kot npr: skrij se za pravo drevo, lov na lisico, stopinje živali … Izkušen tabornik (trener) pa bo vzpodbujal odrasle, da pogledajo vase, začutijo občutja, ki jih občutijo v zvezi z dobrodelnostjo in v zvezi samih s sabo – z namenom da osmislijo dan, ki ga preživljajo in se zavejo dobrodejnih učinkov.

“Ob koncu obeh sklopov aktivnosti bomo priznali naše dosežke, si povedali kaj smo dosegli in simbolično nagradili prostovoljce: zunanje s knjižico o gozdni negi, ki bo izdana prav v ta namen, taborniške pa z našitkom Messengers of peace, ki se ga prišije okrog skavtske lilije na kroju,” zaključijo organizatorji.

(Visited 32 times, 3 visits today)