LOGO_LUPA_web

Top knjige poletja 2017

junij 27, 2017

Če smo eden tistih ljudi, ki si popolne počitnice predstavljamo na plaži s knjigo v roki, je to članek za vas. Tokrat smo poklicali v Knjižnico Kranj, kjer so nam zaupali, katere so ‘Top knjige’ letošnje poletja, oz. po katerih ljudje trenutno najbolj povprašujejo.

narrative-794978_960_720

Milena Miklavčič: Ogenj, rit in kače  niso za igrače

Foto: Bukla.si
Foto: Bukla.si

 

Avtorica je v knjigi zbrala posebne zgodbe; take unikatne in še nikoli slišane ali zabeležene. O spolnosti naših prednikov imamo precej izkrivljene poglede, saj so bili mnogi, ki bi o tem morali pisati, verjetno v zadregi, ko je bilo treba odpirati vrata v spalnice dedkov in babic.  Zgodbe so iskrene, odkrite, povedane brez zadržkov. Knjiga je namenjena bralcem vseh starosti. Mladi bodo ob njej spoznavali življenje prednikov, starejši bodo obujali spomine.

Jojo Moyes: Brez tebe

Foto: Bukla.si
Foto: Bukla.si

 

Knjiga je nadaljevanje nadaljevanje romana ‘Ob tebi’. Louisa Clark in Will Traynor sta skupaj preživela le šest mesecev, a sta se v tem času za vedno spremenila. Lou ni več predmestno dekle, ki se boji svojih sanj. Toda v svetu brez Willa se ne znajde. Kako živeti naprej, potem ko si izgubil najljubšega človeka? Odgovor, ki se nepričakovano pojavi na njenem pragu, jo znova poveže z Willom in prinese upanje na novo življenje.

Tadej Golob: Jezero

c85b561ce9ea186ed336707844dae512

 

Taras Birsa, višji kriminalistični inšpektor Policijske uprave Ljubljana, se na novoletni večer vrača s smučanja na Voglu. Ko se skozi snežni metež prebija proti domu, naleti na dekle, ki je v reki našlo neprepoznavno truplo mlade ženske. Kdo je žrtev? Kdo morilec? Je zločin zakrivil osamljeni norec, ali je neznanka morala s poti zaradi zarote?

Ivan Djilas: Hiša

Img_00042561.gif

 

Pred nami je lepa hiša z belimi polkni, keramičnim petelinom na strehi in češnjo na vrtu. Ampak družina si te hiše zaradi kredita in nerednih prihodkov ne more več privoščiti. Treba jo bo prodati in se evakuirati, preden bo prepozno. Junakinja, ki vzame stvari v svoje roke, kaj hitro spozna, da to ne bo šlo zlahka, da se je naš svet zataknil. Sploh lahko izstopimo iz začaranega kroga, v katerem smo se znašli? Prodaja doma tako odpira širša vprašanja o družbeni krizi, ki kaj zlahka preraste tudi v družinsko krizo.

Hendrik Goren: Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 83 let in 1/4

Foto: Bukla.si
Foto: Bukla.si

 

Hendrik Groen je star 83 let in četrt. Doslej je bil vedno korekten, galanten, vljuden, prijazen in ustrežljiv. Pa ne zato, ker bi bil tak po naravi, ampak ker si drugače ni upal. Na novega leta dan pa je sklenil, da je čas, da pride do besede pravi Hendrik Groen. In tu je njegov skrivni dnevnik, v katerem brez cenzure popisuje življenje v domu upokojencev v severnem Amsterdamu.

Tina Maze: Jaz. Tina

Foto: Bukla.si
Foto: Bukla.si

 

Gre za kombinacijo dnevniških zapiskov najboljše alpske smučarke Tine Maze in biografskih beležk Delovega novinarja Vita Divca, ki je dolga leta spremljal njeno športno-življenjsko pot.

Fredrik Backman: Tu je bila Britt, Marie

Foto: Bukla.si
Foto: Bukla.si

 

Britt-Marie ne prenese umazanije, in če pribor ni v predalu na svojem mestu, bi najraje zakričala. Vedno večerja ob spodobni uri, vstaja pa ob šestih zjutraj, ker se samo norci zbujajo pozneje. In ni pasivno agresivna. Niti najmanj. Le ljudje včasih njene prijazne predloge razumejo kot kritiko. Vsa leta je živela za druge in čakala, da se njeno življenje začne. Zdaj pa ima pri 63 letih vsega dovolj in zapusti moža. Nova služba jo pripelje v mestece, ki ga je prizadela finančna kriza. Edino, kar še ostane otrokom in odraslim, je navdušenje nad nogometom. Britt-Marie nima zanj nobenega razumevanja. Toda otroci, ki mrzlično iščejo novega trenerja, se obrnejo nanjo in ji popolnoma spremenijo pogled na svet.

Margaret Mazzantini: Sijaj

Foto: Bukla.si
Foto: Bukla.si

 

Guido in Costantino že od zgodnjega otroštva živita v isti hiši, čeprav v različnih svetovih. Guido je edinec premožne meščanske družine, Costantino hišnikov sin. Med fantoma se porodijo nežna čustva, a so občutki sramu prehudi in njuna vez se pretrga. Guido odide v tujino. Pa vendar ne razdalja ne nove zveze, ki jih oblikujeta, ne preglasijo ljubezni, ki ju povezuje.

Bakarič, Damjana: Na tesnobi

a3ceddcb6dd529b1a633-na-tesnobi

 

Damjana Bakarič je bila 15 let novinarka, ki se ni ustrašila nobene teme, nobenega človeka. Potem pa se ji je zgodilo, da je morala sredi povsem običajnega pogovora o službi zbežati na svež zrak, daleč stran od sogovornika, daleč stran od vseh. Začel se je njen boj s tesnobo in napadi panike. V knjigi opisuje, kako se je zlomila, se soočila s svojo težavo in se slednjič lotila zdravljenja.

Minka Gantar: Ko imajo hormoni žur

25387_20646

 

Minka Gantar je združila mnoga znanja s področja zdrave prehrane in osebne rasti. Knjiga Ko imajo hormoni žur izžreva navdih, toplino in pozitivno energijo. Pisana je za ženske, ki jih premetavajo hormoni; priporočljiva pa tudi za moške, da lažje razumejo svojo žensko.

 

V kranjski knjižnici priporočajo še:

  • Ivo Goldstein: Tito – Knjiga Tito je nova biografija dosmrtnega predsednika druge Jugoslavije. Napisala sta jo hrvaška zgodovinarja – oče in sin – Slavko in Ivo Goldstein.
  • Max Leonard: Rdeča laterna – Kolesarji, ki v skupni razvrstitvi končajo na zadnjem mestu Toura, niso poraženci. Ime za kolesarja, ki po treh tednih uradno zasede zadnje mesto, je rdeča laterna ali po francosko lanterne rouge. Izvira iz rdeče svetilke, ki je bila včasih obešena na zadnjem vagonu vlaka in je strojevodje opozarjala na nevarnost v daljavi.
  • Frederic Gros: Filozofija hoje – Francoski filozof, ki obožuje hojo in pohajkovanja po naravi, v svoji knjigi Filozofija hoje v enem stavku združi mišljenje in hojo, ti najbolj naravni človeški aktivnosti.
  • Osho: Ljubeče bivanje – V knjigi nas Osho, eden od najbolj revolucionarnih mislecev našega časa, izzove, naj se vprašamo o tem, kaj mislimo, da vemo o ljubezni, in nas odpira možnosti naravne, izpolnjujoče ljubezni, osvobojene posesivnosti in ljubosumja.

K. Ž.

 

(Visited 76 times, 1 visits today)