V Alpski regiji se podnebne spremembe odražajo dvakrat hitreje kot drugje

julij 9, 2018

Alpska regija, ki obsega 90.000 km2,  je namreč naravno, biotsko raznovrstno (naravno, kulturno in gospodarsko) okolje, z bogatimi vodnimi viri in  gozdovi, v katerem živi 14 milijonov ljudi. So privlačna turistična destinacija, saj jih letno obišče več kot 120 milijonov turistov. Hkrati pa je to področje, na katerem se podnebne spremembe odražajo dvakrat hitreje kot drugje. Ledeniki izginjajo z veliko hitrostjo, kar predstavlja izzive za oskrbo z vodo za veliko število prebivalcev regije.

glacier-3428281_640

Podrobno poznavanje teh problemov ter regionalno povezovanje lahko pripomore k boljšemu reševanju le-teh – dostopnost satelitskih podatkov pa predstavlja možnost zgodnjega zaznavanja na velikem območju in vzpostavitev ustreznih preventivnih mehanizmov.

Satelitski podatki za reševanje izzivov

V Innsbrucku je od 27. do 29. junija 2018 potekala delavnica EO4Alps – kako s pomočjo satelitskih podatkov reševati izzive v okolju, katere so se udeležili tudi predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Delavnico je organizirala Evropska vesoljska agencija ob sodelovanju držav alpske regije –  Avstrije, Francije, Italije, Nemčije, Švice in Slovenije –  s ciljem oceniti priložnosti  in določiti prioritete za nadaljnje aktivnosti in naložbe za reševanje posledic vplivov okoljskih sprememb s pomočjo obstoječih sistemov daljinskega zaznavanja.
Ugledni predavatelji – predstavniki univerz, inštitutov in podjetij so predstavili projekte opazovanja Zemlje na podlagi uporabe satelitskih podatkov v povezavi z meritvami na Zemlji, ki jih izvajajo s ciljem reševanja vplivov podnebnih sprememb in onesnaževanja na okolje (vodne vire, ledenike, vegetacijo, gozdove, kmetijstvo) in zdravje ljudi.

 

Vir: MGRT

(Visited 46 times, 1 visits today)