LOGO_LUPA_web

Sveža podoba Arheološkega parka Simonov zaliv

februar 17, 2017
Foto: TIC Izola

Arheološki park Simonov zaliv v Izoli je doživel popolno prenovo. V sklopu projekta Arheologija za vse so park vsebinsko prenovili, vzpostavili pa so tudi prvi podvodni poligon za oglede nekdanjega pristanišča.

Številne nove vsebine

Projekt oživljanja arheološkega parka Simonov zaliv je potekal v sklopu aktivnosti projekta Arheologija za vse in se je pričel februarja 2015. Rezultati projekta so prinesli nove vsebine, ki so povezane z arheološkim najdiščem, med drugim tudi interpretacijski center. Znotraj parka so predstavili ostanke rimske vile in mozaikov ter kot prvi vzpostavili podvodni poligon, ki je namenjen ogledom ostankov pristanišča. Dodatno so poskrbeli za izkustveni doživljaj, saj bodo obiskovalcem na voljo tudi izobraževanja in različne delavnice. Zvočna predstavitev parka bo na voljo v štirih jezikih, pripravili pa so tudi posebej oblikovane tlorise za slepe in slabovidne.

Nova odkritja in nadaljnji razvoj

V sklopu raziskovalnega projekta so veliko novega izvedeli o sami vili, predvsem preko polikromnih fresk in mozaika v motivu. Arheološki park se bo razvijal tudi v prihodnosti, saj so v pripravi novi projekti, kmalu pa se bo pričelo izvajanje mednarodnega projekta, v katerem sodelujejo partnerji iz Hrvaške in Črne gore. Gre za projekt promocije podvodnih arheoloških parkov vzdolž Jadrana.

Rimska obmorska vila

Po ustanovitvi rimske kolonije Akvileje leta 181 pr. n. št. je večji del Istre prešel pod rimsko oblast, med procesom romanizacije pa je nastala tudi rimska obmorska vila s pristaniščem v Simonovem zalivu. Na širšem območju so odkrili ostanke obmorske rezidencialne vile in z njo največje pristanišče iz tistega časa. Arheologi so pri izkopavanju naleteli tudi na ostanke antičnega vodovoda.

Vir: Arehologija za vse, STA, TIC Izola

(Visited 52 times, 1 visits today)