Svetovni dan Zemlje: »Spremenimo naše ravnanje, da na koncu ne ostanemo sami«

april 22, 2019

22. aprila vsako leto obeležujemo svetovni dan Zemlje, letošnje vodilo je »Ohranjajmo naše vrste«. Darilo narave človeštvu so milijoni vrst, ki jih poznamo in jih imamo radi, in še veliko drugih, ki jih morda odkrijemo.

Človek je žal nepopravljivo porušil ravnovesje v naravi, zaradi česar se svet spopada z največjo stopnjo izumiranja vrst po izgubi dinozavrov pred več kot 60 milijoni let. V primerjavi z usodo dinozavrov pa je hitro izumiranje vrst v sodobnem svetu posledica človekovih dejanj.

Minister za okolje in prostor Simon Zajc ob svetovnem dnevu Zemlje sporoča: »Imamo samo en planet, ki si ga delimo z raznovrstno rastlinsko in živalsko populacijo, ki jo je zaradi našega ravnanja vedno manj. Vse oblike življenja so enakovredne in neprecenljive! Spremenimo naše ravnanje, da na koncu ne ostanemo sami.«

Posledice so dolgoročne

Uničenje in hitro zmanjševanje rastlinskih in živalskih populacij po svetu sta neposredni posledici človekovih dejanj, med drugim: podnebne spremembe, krčenje gozdov, izguba habitatov, nezakonita trgovina z zavarovanimi vrstami in divji lov, netrajnostno kmetijstvo, onesnaževanje in neprimerna uporaba kemičnih sredstev v kmetijstvu. Če ne bomo ukrepali takoj, bo izumiranje najtrajnejša zapuščina človeštva

Združimo moči in upočasnimo izumiranje

Vsi živi organizmi imajo svojo vrednost in vsak igra edinstveno vlogo v tej zapleteni mreži življenja. Združiti moramo moči za ohranitev prizadetih in ogroženih vrst: koralnih grebenov, slonov, žuželk, posebej opraševalcev, kitov in številnih drugih. Dobra novica pri tem je, da lahko upočasnimo izumiranje. Mnoge vrste, katerih številčnost upada, so prizadete ali ogrožene, bi si lahko opomogle, če bi zmogli spremeniti način življenja in preudarno rabili le toliko, kolikor potrebujemo za dostojno življenje.

Po Sloveniji bodo potekali številni dogodki, kamor ste lepo vabljeni:

Torek, 23. april

·         Aprilski Cunjami v Mariboru, izmenjevalnica oblačil za mlade, bo v torek, 23. aprila 2019, v Domu ustvarjalnosti mladih, v običajnem terminu, med 17. in 19. uro. Tudi tokrat bo dogodek spremljala praktična delavnica – delavnica šivanja z Nino Rozino. Dodatne informacije: Kornelija Kaurin, 02 229 69 13, 041 532 119, kornelija@zpm-mb.si.

Četrtek, 25. april

·         Že tradicionalno svetovni dan Zemlje obeležujejo tudi pri ZPM Maribor s prireditvijo, kjer s pomočjo delavnic, informacij na stojnicah in predstavo za otroke, osveščajo, informirajo, svetujejo in posredujejo znanja otrokom, mladim in odraslim. Z vsem naštetim želijo povedati in pokazati, da lahko vsak posameznik s svojim odgovornim ravnanjem veliko naredi za zdravo okolje in s tem za lastno zdravje ter zdravje prihodnjih rodov … zato vabijo na prireditev Dan Zemlje, ki bo v četrtek, 25. aprila 2019, od 9. do 13. ure, na Trgu svobode. Dogodek bomo pripravili skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MO Maribor, ki na ta dan organizira preventivno akcijo Bistro glavo varuje čelada. Dodatne informacije: Kornelija Kaurin, 02 229 69 13, 041 532 119, kornelija@zpm-mb.si.

·         Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, OE Nova Gorica in Slovensko geološko društvo, vabita na predavanje z naslovom “Vulkanske kamnine Stopnika“, predavateljic dr. Polone Kralj in Tanje Lukežič. Predavanje bo v četrtek, 25. aprila, ob 18.00 na Naravoslovno tehniški fakulteti, na Aškerčevi 12, v Ljubljani.

 

Vir: MOP, ZPM (Mb), ZRSVN

(Visited 120 times, 3 visits today)